Susivienijusi Lietuva ukrainiečiams akcijos #DviratisUkrainai metu padovanojo 479 dviračius

2023 03 15


DviratisUkrainai 2 558

Beveik du mėnesius trukusi Susisiekimo ministerijos inicijuota gerumo akcija #DviratisUkrainai baigėsi – jos metu susivieniję Lietuvos gyventojai, verslo atstovai ir institucijos ukrainiečiams surinko net 479 dviračius.

Padovanoti dviratį buvo galima 25-iuose surinkimo punktuose visoje Lietuvoje. Aktyviausi buvo vilniečiai, padovanoję 145, kauniečiai su 79 ir klaipėdiečiai su 57 dovanotais dviračiais. Telšiuose buvo padovanoti 29, Panevėžyje ir Marijampolėje – atitinkamai 22 ir 20, Rokiškyje – 19, o likusiuose šalies miestuose – 108 dviračiai.

Didžioji dalis visoje Lietuvoje dovanotų dviračių – naudoti, tačiau geros būklės. Beveik trečdalis visų – vaikams skirti dviratukai.

„Kiekvienas #DviratisUkrainai padovanotas dviratis – atskira istorija. Tokių istorijų visos Lietuvos žmonės sukūrė beveik 500 ir kiekvienam iš jų esame be galo dėkingi. Toks rezultatas viršijo visus mūsų lūkesčius, bet svarbiausia, kad dar kartą įrodėme, jog esame vieningi ir stiprūs, padėdami mūsų Ukrainos draugams“, – teigia susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Gerumo akcija #DviratisUkrainai dar kartą įrodė ne tik lietuvių tautos vienybę, bet ir tai, kad šalies žmonių gerumas ir neabejingumas – sunkiai išmatuojami. Pavyzdžiui, vienas klaipėdietis, dviračių entuziastas ir kolekcionierius, per iniciatyvos laikotarpį pats sutvarkė ir padovanojo 20 dviračių.

Vokietijoje gyvenantis lietuvis neturėjo dviračio, kurį galėtų padovanoti, tačiau žinią apie dovanojamų dviračių iniciatyvą aktyviai skleidė socialiniuose tinkluose. #DviratisUkrainai susidomėjusi vokiečių pora lietuviui perdavė du dviračius, kuriuos jis keltu parplukdė į surinkimo punktą Lietuvoje.

Be beveik penkių šimtų dviračių suaugusiems ir vaikams, gerumo akcijos #DviratisUkrainai metu Lietuvoje buvo surinkta ir daugybė saugiam ir patogiam eismui reikalingos atributikos – apie 400 šalmų, daugiau nei 300 šviesą atspindinčių liemenių, 100 dviračių žibintų, per 1800 atšvaitų, dešimtys skambučių, mobiliųjų telefonų laikiklių, padangų ir pompų.

Šie dviračiai Ukrainos gyventojams tarnaus kasdieniam susisiekimui su gretimomis gyvenvietėmis ir humanitarinės pagalbos vietomis, socialinių paslaugų, medicinos centrais, mat okupantams niokojant Ukrainos susisiekimo infrastruktūrą, dviratis tampa patogiausia judėjimo priemone miestuose ir gyvenvietėse.

Tuo, kad dviračiai pasiektų tuos adresatus, kuriems šių transporto priemonių reikia labiausiai, pasirūpins Susisiekimo ministerijos partneriai – Ukrainos visuomeninė nevyriausybinė organizacija „Forza“.

Akcijos metu surinkti dviračiai iš visų punktų Lietuvoje bus suvežti į vieną vietą ir techniškai patikrinti. Kiekvieną jų papuoš lipdukas su akcijos logotipu ir šūkiu „With love from Lithuania“. Planuojama, kad dviračiai ir jų priedai Ukrainos link pajudės maždaug gegužės mėnesį. Apie dviračių logistikos procesus ir jų kelionę iki ukrainiečių namų visuomenė bus informuota papildomai.

Analogiškas iniciatyvas per pastaruosius metus Europoje rengė kelios valstybės. Pavyzdžiui, Danija į Ukrainą išsiuntė 100, Belgija – 450 dviračių. Šiuo metu panašią gerumo akciją vykdo Vengrija, surinkusi 150 dviračių.

Primename, kad Susisiekimo ministerija nuo Rusijos sukelto karo Ukrainoje pradžios organizuoja ir koordinuoja mūsų šalies piliečių humanitarinės pagalbos Ukrainai logistiką.

Šaltinis, Susisiekimo ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt