Seimas pritarė saugią ir prekybinę laivybą reguliuojančių įstatymų pakeitimams

2022 12 22


Ketvirtadienį Seimas pritarė Susisiekimo ministerijos inicijuotiems
saugią ir prekybinę laivybą reguliuojančių įstatymų pakeitimams, kuriais siekiama, kad augtų laivų su Lietuvos vėliava skaičius, didėtų šalies jūrinio sektoriaus konkurencingumas ir būtų kuriamos naujos darbo vietos jūrinėje laivyboje. Kartu tai sudarys sąlygas įregistruoti pirmąjį šalies suskystintų gamtinių dujų terminalo (SGD) laivą-saugyklą „Independence“ Lietuvos jūrų laivų registre.

„Šių teisės aktų pakeitimai leis ne tik įtvirtinti aiškesnį, nuoseklesnį ir sistemiškesnį teisinį reglamentavimą, bet ir padidinti mūsų šalies jūrų laivybos saugą, šio sektoriaus patrauklumą bei naujų darbo vietų Lietuvos jūrininkams sukūrimą. Ypač svarbu, kad kartu gerėtų jūrininkų darbo sąlygos, tad ir toliau glaudžiai bendradarbiausime ir tęsime konsultacijas su jūrine bendruomene“, – sako susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Įtvirtinus įstatymų pakeitimus, įvertinus kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių, ypač Baltijos jūros regiono, praktiką, laivo įgulą galės sudaryti ne mažiau kaip ketvirtadalis ES, Europos ekonominės erdvės (EEE) ir Šveicarijos piliečių. Laivo kapitonu galės tapti tiek ES ir EEE, tiek Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO) bei NATO priklausančių valstybių narių piliečiai.

Taip pat, norint paskatinti kolektyvines derybas ir taip susitarti dėl jūrininkams patrauklesnių darbo sąlygų, numatyta galimybė netaikyti laivų įgulų sudėties kvotos, jei yra sudaryta kolektyvinė sutartis.

Siekiant sudaryti sąlygas nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbią reikšmę turinčios infrastruktūros – suskystintų gamtinių dujų terminalo – tinkamai ir nepertraukiamai veiklai, siūloma leisti saugios laivybos valdymo sistemos bendrovei būti įsisteigusiai ne tik Lietuvoje, bet ir ES, EEE valstybėse narėse, Šveicarijoje arba Jungtinėje Karalystėje.

Be to, siekiant palengvinti jūrų laivų įsigijimo finansavimo sąlygas ir paskatinti jūrų laivų registravimą Lietuvos jūrų laivų registre, jūrų laivai, išskyrus SGD laivą-saugyklą, bus prilyginami kilnojamiesiems daiktams.

Patvirtinus Saugios laivybos įstatymo pakeitimus, kartu sudaromos palankesnės laivybos bendrovės steigimo sąlygos, įtvirtinama galimybė locmanui vesti laivą nuotoliniu būdu, nustatomi aiškesni reikalavimai jūrininkus rengiančioms mokymo įstaigoms bei ūkio subjektams, vykdantiems su saugia laivyba susijusias veiklas.

Šaltinis, Susisiekimo ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt