Vakarų Lietuvos verslas – skaitmenizacijos kryptimi

2021 11 05


Efektyvumo auginimo receptų įmonės ieško drauge su Klaipėdos mokslo ir technologijų parku (KMTP), kurio ekspertai šį rudenį verslui pristatė skaitmenizacijos lygio nustatymo įrankį. Naujove noriai naudojasi tiek gamybos, tiek įvairias paslaugas teikiančios Vakarų Lietuvos įmonės.

Nors procesų skaitmenizavimo kryptimi žengiantis verslas kartais įvardija kiek skirtingus motyvus, dėl vieno visiškai sutariama – norint išlikti, alternatyvus kelias tiesiog neegzistuoja.

Rutina paliekama robotams

„Mūsų patirtis byloja, kad vienas didesnių įmonių skaitmenizacijos stabdžių – manymas, kad tai labai sudėtinga ir brangu. Kitas kliuvinys – nežinojimas nuo ko pradėti. Todėl drauge su KMTP sukūrėme nemokamą audito įrankį, kuris padeda verslui labai greitai nustatyti pagrindinių įmonės procesų skaitmenizacijos lygį ir drauge su ekspertais identifikuoti procesus, kuriuos skaitmenizuoti būtų paprasčiausia“, – kalbėjo įmonės „Erobotai“ vadovas Vaidas Velykis.

Skaitmenizacijos pagrindu įmonėse įdiegti pokyčiai svarbūs ne vien ekonominiu aspektu. Anot V.Velykio, procesų automatizavimas kelia ir darbuotojų motyvaciją, įgalina juos nukreipti savo energiją nuo nuobodžių rutininių užduočių į veiklas, kurios kuria didesnę vertę, išlaisvina kūrybiškumą. „Automatizuoti procesai sumažina netyčinių žmogiškų klaidų skaičių, o tuo pat metu – ir darbuotojų patiriamą stresą. Tad įmonės skaitmenizacijos lygio kėlimas turėtų tapti ne vien aukščiausio lygio vadovų diktuojama siekiamybe, bet vienu prioritetų visai komandai“, – pažymėjo procesų skaitmenizacijos ekspertas.

Pokyčiai – neišvengiamybė

Kadangi pagrindinė audito įrankio paskirtis – identifikuoti galimus „minkštuosius“ procesus automatizacijai – pastebima, kad juo domisi skirtingose srityse veiklą vykdančios įmonės. Visgi glaudus KMTP santykis su Lietuvos jūrinio klasterio bendruomene, daugelio verslų sąsajos su uostu nulemia, kad laivyba, transportas ir logistika yra tie sektoriai, kurie kol kas demonstruoja didžiausią susidomėjimą galimybe atlikti skaitmenizacijos lygio auditą ir jo pagrindu susidėlioti tolimesnių veiksmų planą.

„Galbūt vakar dar buvo galima kalbėti, kad siekti skaitmenizacijos yra modernu ar pozityvu – šiandien tiesiog suvokiame, kad tuos žingsnius atlikti privalome. Skaitmenizacija yra neišvengiamybė. Kol dar nebuvome susipažinę su šiuo audito įrankiu, mūsų įmonė ėjo savo paieškų keliu. Turime nemažą įdirbį skaitmenizuojant savo procesus, tačiau suprantame, kad dar yra ką optimizuoti – pavyzdžiui, pasitelkiant machine learning ir dirbtinio intelekto technologijas“, – kalbėjo UAB „Baltijos pervežimai“ generalinis direktorius Arūnas Jankauskas.

Vadovo teigimu, skaitmenizacija atneša naujus produktyvumo ir kokybės standartus į įmonių buhalterijos ir apskaitos sritis, palengvina vadybos specialistų darbą analizuojant gaunamus pasiūlymus. „Nors dar matome pavienių pavyzdžių, kai dirbama jau senstelėjusiais metodais, rankiniu principu, ateitis neabejotinai priklausys tiems, kurie sugebės užtikrinti tokį procesų lygį ir standartus, kurie verslui, klientams, subrangovams leis bendrauti ir dalintis duomenimis be jokių nereikalingų trikdžių“, – įsitikinęs A. Jankauskas.

Pažaboti duomenų jūrą

Audito įrankis buvo pritaikytas įvertinant skaitmenizacijos lygį ir AB „Vakarų laivų gamykla“ įmonių grupei priklausančioje jūrinio sektoriaus įmonėje UAB „Vakarų laivų agentai“.

„Visa mūsų organizacija inovacijoms skiria didelį dėmesį. Pasauliui sparčiai keičiantis, jūrinis sektorius, žinoma, nėra išimtis. Skaitmenizacijos potencialas čia išties didelis. Grūdai, metalas ir dujos, sandėliai ir konteineriai – per uostą keliaujantys kroviniai, jame vykstantys procesai yra labai skirtingi, išsiskiria savo mastais, kompleksiškumu. Duomenų srautai čia yra itin didelės apimties ir nenutrūkstami. Skaitmeninio srauto analizė ir įrankių tobulinimas atveria galimybes šiuos duomenis struktūrizuoti ir verslui gauti didesnę naudą“, – kalbėjo UAB „Vakarų laivų agentai“ vadovas Mindaugas Beresnevičius.

KMTP pasiūlytas įrankis įmonei padėjo gauti gaires, kaip būtų galima tobulinti proceso skaitmenizavimą, įskaitant užklausų gavimą ir apdorojimą, dokumentų valdymą. Taip pat jis atvėrė galimybes aiškiau įvertinti klientų poreikius, įtvirtino dokumentų nuskaitymo robotizavimo svarbą siekiant taupyti laiką ir kitus resursus.

Audito įrankis ir įžvalgos, raginančios verslą veikti, M.Beresnevičius nuomone, reikšmingai prisideda prie konkurencingumo stiprinimo: „Viena vertus, kiekviena įmonė turi savo situaciją, iššūkius ir tikslus. Iš kitos pusės – Klaipėdos uosto konkurencingumo didinimas turėtų būti mūsų visų bendra misija. Šiandien turime ir priemones, ir žmonių, kurie gali padėti siekti skaitmenizacijos didinimo, tad reikia užtikrintai judėti pirmyn, suvokiant, kad ir mūsų kaimynai nestovi vietoje“.

Audituos visą lapkritį

Ekspertų konsultacijų tvarkaraštis jau sparčiai pildosi, tad KMTP kviečia įmones suskubti atlikti skaitmenizacijos lygio nustatymo auditą iki lapkričio mėnesio pabaigos.

Tarptautinio projekto „INforM“ rėmuose sukurtas nemokamas įrankis veikia trimis etapais. Pirmajame užpildomas klausimynas – tai užtunka iki 10-ies minučių. Antrajame etape automatiškai suformuojama ataskaita su įmonės procesų skaitmenizacijos balais, kurią audito užsakovas gauna į savo elektroninį paštą. Galutiniame etape įvyksta konsultacija gautų rezultatų aptarimui.

Skaitmenizacijos ekspertai gyvo ar nuotolinio susitikimo su įmone metu ne tik įvardina galimas kryptis siekiant įgyvendinti reikalingus pokyčius – verslui taip pat suteikiama žinių apie galimus procesų automatizacijos įrankius, kurie veikia „Low Code / No Code“ principu, todėl tokio pobūdžio projektai būna greitai užbaigiami ir greitai atsiperka.

Šaltinis KMTP

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt