Minint „Lituanicos“ tragedijos metines, Lenkijos mieste Myslibuže atidaroma Stepono Dariaus ir Stasio Girėno vardu pavadinta sankryža

2021 07 20


600 Dariaus Gireno skrydis

Sekmadienį minint 88-ąsias lėktuvo „Lituanica“ aviakatastrofos ir Lietuvos lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno žūties metines, Lenkijos mieste Myslibuže atidaroma nauja žiedinė sankryža, kuri šio miestelio bendruomenės iniciatyva pavadinta S. Dariaus ir S. Girėno vardu.

Liepos 18-ąją Myslibuže (ankstesnis pavadinimas – Soldinas) vyksiančiame iškilmingame renginyje, kuriame dalyvaus prie Lietuvos pilotų atminimo įamžinimo prisidėjusi vietos bendruomenė, savivaldos atstovai, Lietuvos ambasadorius Lenkijoje, sankryža bus pašventinta ir iškilmingai atidaryta.

Sekmadienį miesto bendruomenei bus perduota Lietuvos susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio padėka.

„Šie du lakūnai yra tarsi nedalomas Lietuvos aviacijos duetas ir jie yra bene geriausiai žinomi Lietuvos aviatoriai, perskridę Atlantą. Lakūnų vardo suteikimas žiedinei sankryžai puikiai įprasmina tradiciją už idėją žuvusių atminimą įamžinti suteikiant jų vardus transporto infrastruktūros objektams“, - rašoma M. Skuodžio padėkoje Myslibužo miesto benduomenei.

Lietuvos pilotai žuvo dabartinėje šiaurės vakarų Lenkijoje esančioje Pščelniko vietovėje, maždaug 3 km nuo dabartinio Myslibužo. Lakūnų žūties vietoje - Pščelnike - pastatytas žuvusių lakūnų atminimui skirtas memorialas.

Myslibuže yra S. Dariaus ir S. Girėno vardu pavadinta mokykla, kurios bendruomenė nuolat rūpinasi memorialo priežiūra. S. Dariaus ir S. Girėno mokyklos bendruomenė ir vietos gyventojai kasmet pilotų žūties dieną renkasi prie memorialo prisiminti ir pagerbti žuvusius lakūnus.

Aviatoriai S. Darius ir S. Girėnas kelionę iš Niujorko į Kauną pradėjo 1933 m. liepos 15-ąją. Liepos 17 d. neaiškiomis aplinkybėmis jie žuvo tuometinėje Vokietijoje, netoli Soldino miestelio. Lietuvių skrydis sudėtingomis oro sąlygomis buvo pirmas, kuomet oficialiai iš JAV į Europą skraidintas oro paštas. Pagal be nusileidimo įveiktą nuotolį – 6411 km per 37 val. 11 min. – tai buvo antras pasiekimas aviacijos istorijoje. Iki skrydžio pabaigos buvo likusios vos trys valandos.

Šaltinis susisiekimo ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt