Seimui pritarus keturios susisiekimo sektoriaus valstybės įmonės bus pertvarkomos į akcines bendroves

2021 07 02

susminKeturios susisiekimo sektoriaus valstybės įmonės: VĮ Lietuvos oro uostai, VĮ Oro navigacija, VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ir VĮ Vidaus vandens kelių direkcija bus pertvarkomos į akcines bendroves. Tokiam Susisiekimo ministerijos siūlymui pritarė Lietuvos Respublikos Seimas.

Dėl dar vienos įmonės – Lietuvos automobilių kelių direkcijos – pertvarkos teisės aktų projektai bus parengti ir teikiami svarstyti Seimo rudens sesijoje.

Susiekimo sektoriaus valstybės įmonės bus pertvarkomos į akcines bendroves siekiant skatinti spartesnę transporto sektoriaus plėtrą ir diegti geriausią korporatyvinio valdymo praktiką.

.

„Ačiū visiems už progresą ir sklandų procesą, sėkmingai judame toliau, pertvarką įgyvendinsime iki 2022 metų pabaigos. Pati įmonių teisinė forma jų veiklos rezultatų savaime nelemia, tačiau atveria visiškai kito lygmens galimybes“, - sako susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Ši pertvarka yra svarbus žingsnis, kadangi akcinių bendrovių statusą turinčios įmonės turės daugiau galimybių pritraukti įvairesnių formų kapitalą, ne tik skolintis ar naudoti valstybės biudžeto lėšas. Taip pat bendrovės galės steigti dukterines įmones ir taip efektyviau valdyti verslo riziką. Tikimasi, kad pertvarka paskatins įmones investuoti į inovacijas, naujas paslaugas ir išnaudoti bendradarbiavimo pranašumus.

Po pertvarkos visos bendrovių akcijos ir viešoji transporto infrastruktūra ir toliau priklausys valstybei. Būdama vienintele bendrovių akcininke, valstybė išlaikys jų kontrolę. Bus užtikrinamas tiek viešasis interesas, tiek nacionalinis saugumas: nacionaliniam saugumui svarbios valstybės įmonės šį statusą išlaikys ir tapusios bendrovėmis. Viešoji transporto infrastruktūra bus įtraukta į nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įrenginių ir turto sąrašą.

Valstybės įmonių pertvarka vykdoma įgyvendinant Vyriausybės programą bei Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos rekomendacijas peržiūrėti, supaprastinti ir suvienodinti valstybės valdomų įmonių teisines formas.

Šaltinis Susisiekimo Ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt