Lietuvos ir Estijos transporto ministrų susitikime – dėmesys Mobilumo paketui, „Rail Balticos“ projektui, diskutuota apie kelionių apribojimus Baltijos šalyse

2021 02 09


Susisiekimo ministras Marius Skuodis, pirmadienį nuotoliniu būdu kalbėdamas su Estijos ekonomikos ir infrastruktūros ministru Taavi Aasu, išreiškė siekį laikytis bendros Baltijos valstybių ir Lenkijos pozicijos dėl Mobilumo paketo, taip pat koordinuoti veiksmus siekiant užtikrinti būtiną tarptautinį susisiekimą ir stabdyti COVID-19 atmainų plitimą.

Susitikimo metu daug dėmesio skirta Mobilumo paketo įgyvendinimo klausimams. Ministras M. Skuodis akcentavo, kad Lietuvos ir kitų 6 šalių pateiktuose ieškiniuose ES Teisingumo Teismui skundžiamos tokios nuostatos kaip vilkiko grąžinimas kas 8 savaites į registracijos šalį ar kabotažo ribojimai, kurie yra žalingi ES bendrosios rinkos principams ir Europos žaliojo kurso tikslams.

Pasak Estijos ekonomikos ir infrastruktūros ministro T. Aaso, Estija palaiko Lietuvos poziciją šiuo klausimu ir ketina prisijungti prie jos skundo.

Šį klausimą Lietuva taip pat derino su Lenkija, M. Skuodžiui kalbantis su šios šalies infrastruktūros ministru Andrzeju Adamczyku, kad Lenkija ir Baltijos šalys turėtų bendrą poziciją.

„Džiaugiuosi, kad su naująja Estijos Vyriausybe mūsų pozicijos daugeliu klausimų sutampa. Su Infrastruktūros ministerija laikomės panašios pozicijos tokiais svarbiais klausimais kaip Mobilumo paketas, „Rail Balticos“ projektas, taip pat keleivių judėjimo ir susisiekimo klausimais pandemijos akivaizdoje“, – po susitikimo sakė susiekimo ministras M. Skuodis.

Kalbant apie Latvijos sprendimą dėl naujų koronaviruso atmainų stabdyti visus skrydžius iš Jungtinės Karalystės, Estijos ministras T. Aasas patikino, kad Estija, kaip ir Lietuva, kol kas neplanuoja imtis tokių veiksmų dėl kelionių apribojimų. Ministras M. Skuodis atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje jau papildomai sustiprinta visų keleivių patikra oro uostuose ir Klaipėdos jūrų uoste.

Susitikime išskirtas Lietuvai ir Baltijos šalims ypač svarbus infrastruktūros projektas – „Rail Baltica“, aptarta jo įgyvendinimo eiga. Sutarta ir toliau laikytis bendros pozicijos dėl ES finansavimo „Rail Balticai“, kurį planuojama baigti iki 2026 m.

„Rail Balticos“ projekte džiugina Lietuvos progresas ir ambicinga darbotvarkė. Tikimės, kad ES lygiu bus įsiklausyta į Baltijos šalių argumentus“, – susitikime kalbėjo ministras M. Skuodis.

Ministrai taip pat apsikeitė nuomonėmis dėl ES žaliojo kurso ir sezoninio laiko taikymo direktyvos. Pažymėta, kad Europos Komisija dar 2018 m. pasiūlė ES mastu panaikinti sezoninį laiko keitimą, tačiau kai kurios ES šalys sprendimui prieštarauja. Lietuva siekia, kad šis sprendimas būtų priimtas kuo greičiau.

Šaltinis sumin.lrv.lt

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt