Lietuvos karininko vadovaujama NATO priešmininių laivų grupė Danijos vandenyse aptiko dvidešimt minų

2020 12 11


558 article VAN SNMCMG1 007

Gruodžio 1-9 d. Lietuvos karininko kmdr. Audriaus Venckūno vadovaujama NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų I-oji grupė (angl. Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 – SNMCMG1) kartu su Danijos karališkojo laivyno priešmininiais laivais Danijai priklausančiame Kattegat sąsiauryje (tarp Danijos ir Švedijos) vykdė istorinių jūrinių minų (I ir II pasaulinių karų) paieškos operaciją.

558 article TUN SNMCMG1 034

Operacijoje dalyvavo keturi NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų I-os grupės laivai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Vokietijos, taip pat du Danijos karališkojo laivyno priešmininiai laivai. Operacijos metu buvo išžvalgytas 23 kvadratinių jūrmylių plotas (apie 42 kvadratiniai km) ir jūros dugne surasta 20 laivybai pavojingų minų. Visi surinkti duomenys apie nustatytus jūros dugno objektus buvo perduoti Danijos karališkajam laivynui tolesniems veiksmams atlikti.

558 article STN SNMCMG1 010

„NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų I-oji grupė šiemet jau antrą kartą  grįžo į Danijos sąsiaurį, ir abu kartus dugne buvo surasta daugybė istorinių sprogmenų. Tai įrodo ne tik tai, kad iki šiol vis dar egzistuoja niūrus Antrojo pasaulinio karo paveldas šiuose vandenyse, bet ir parodo šiuolaikinės kovos su minomis veiksmingumą. NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų I-oji grupė šiemet įvykdė savo užduotį padaryti Danijos teritorinius vandenis saugesne vieta laivybai, žvejybai ir kitai jūrinei veiklai“, - pareiškė NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų I-os grupė vadas Audrius Venckūnas.

Kol grupės priešmininiai laivai vykdė savo pagrindinę minų paieškos užduotį, NATO laivų grupės flagmanas N42 „Jotvingis“ vykdė bendras manevravimo jūroje pratybas su Danijos karališkojo laivyno fregata HDMS „Peter Willemoes“.

Ši jūrinių minų paieškos operacija šiemet buvo paskutinė žyminti NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų I-os grupės aktyvių veiksmų jūroje pabaigą. Nuo 2020 m. rugpjūčio iki gruodžio NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų I-oji grupė iš viso dalyvavo septyniose jūrinių istorinių minų paieškos ir sunaikinimo operacijose. Šių operacijų metu bendrai buvo išžvalgytas 125 kvadratinių jūrmylių (apie 231 km²) plotas įvairiuose Šiaurės Europos (įskaitant trijų Baltijos valstybių) vandenyse. Buvos surasto 73 jūrinės minos, kurių dauguma buvo sunaikintos. Kitų duomenys ir aptikimo koordinatės perduotos tų valstybių kariniams laivynams, kurių teritoriniuose vandenyse ir ekonominėse zonose buvo vykdytos operacijos.   

NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų I-ąją grupę, vadovaujama kmdr. A. Venckuno, šiuo metu sudaro: flagmanas (laivas-vadavietė) „Jotvingis“ (Lietuva) su tarptautiniu štabu, ir trys priešminiai laivai –  „Admiral Cowan“ (Estija), „Sulzbach

Šaltinis Lietuvos Karinių jūrų pajėgų štabas

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt