Vasaros sezonas Klaipėdoje vėl pradedamas „Meridiano“ burių pakėlimu

2019 05 16

 

Šį šeštadienį, gegužės 18 d., 12 val., Klaipėdos miesto simbolyje burlaivyje „Meridianas“ bus pakeltos burės, paskelbsiančios navigacijos bei vasaros sezono pradžią uostamiestyje.

Tradicija prieš kiekvieną naują sezoną kelti „Meridiano“ bures gyvuoja nuo 2014 m., kai Klaipėdą puošiantis laivas buvo išgelbėtas nuo sunykimo, atstatytas bei sugrąžintas miestui ir visuomenei.

Atiduodant pagarbą daugiau nei 70 metų skaičiuojančiai buvusio mokomojo burlaivio istorijai bei jo pirminei paskirčiai, kaip ir kasmet, bures kels Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklas kursantai. O šios mokyklos choras renginį nuspalvins tradicinėmis jūreivių dainomis - šantėmis, kurias atlikdami vaikinai ne tik dainuoja, bet ir atkartoja darbo burlaivyje judesius.

Ceremonijoje laukiami ir garbūs jūrų kapitonai, dalis kurių pirmąjį jūrinį krikštą gavo būtent „Meridiano“ denyje, kai šis dar plaukiojo jūromis ir lankė Europos, Afrikos uostus. Iš viso per 20 burlaivio plaukiojimo metų nuo 1948-ųjų iki 1968-ųjų jame jūrinės praktikos sėmėsi per 1000 laivavedžių.

Įprasminant laivo istorinę vertę ir reikšmę visos Europos jūriniam paveldui, „Meridianas“ bei jo išsaugojimu besirūpinanti viešoji įstaiga šių metų kovą buvo priimti į Europos jūrinio paveldo asociaciją (European Maritime Heritage, EMH).

Pasak burlaivio atstatymą prieš septynerius metus inicijavusio ir tolesniu jo likimu besirūpinančio Klaipėdos verslininko, uostininko, VšĮ Klaipėdos jūrinio miesto simbolis burlaivis „Meridianas“ vadovo Aloyzo Kuzmarskio, tapus šios tarptautinės organizacijos dalimi tikimasi atrasti bendraminčių, pasisemti patirties, kuri į Lietuvą bei konkrečiai į Klaipėdą atneštų teigiamų pokyčių puoselėjant, išsaugant jūrinį paveldą, aktyviau pritaikant jį uostamiesčio reprezentavimui, turizmo, jūrinės kultūros ir pažinimo plėtrai.

Šio proceso dalis yra ir kasmet rengiama „Meridiano“ burių pakėlimo šventė, sudaranti galimybę klaipėdiečiams bei miesto svečiams iš arti stebėti įdomų veiksmą, kuris tradiciniuose burlaiviuose paprastai būna atliekamas tik toli jūroje ir nuo kranto nėra matomas.

Beje, šiemetinė burių pakėlimo ceremonija yra ir vadinamosios mažosios Jūros šventės – jubiliejinio dešimtojo Klaipėdos laivų parado renginių dalis. Nuo 10 val. Danės upėje ties burlaiviu „Meridianas“ vyks Klaipėdos irklavimo centro rengiamos baidarių ir kanojų jaunių pirmenybės, o iškarto po burių pakėlimo, 13 val., Danės upe nuo Klaipėdos irklavimo centro pro „Meridianą“ „Žvejo“ paminklo link pajudės Upės laivelių paradas. Žinia, tą pačią dieną taip pat vyks Gatvės muzikos diena. Muzikiniai pasirodymai nuo 13 val. iki pat vėlyvo vakaro vyks ir skvere šalia „Meridiano“.

20190516 3

20190516 4

VšĮ Klaipėdos jūrinio miesto simbolis burlaivis „Meridianas“

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt