Pasaulinė paroda atidedama metams


Šių metų rudenį turėjusi prasidėti pasaulinė paroda EXPO 2020 Dubajuje bus atidėta metams ir vyks nuo 2021 m. spalio 1 d. iki 2022 m. kovo 31 d.

Siekdami neskubinti pasiruošimo parodai darbų sudėtingomis karantino sąlygomis, nukelti ją vieneriems metams pačioje pandemijos pradžioje paprašė parodos organizatoriai. Gavusi parodoje dalyvausiančių valstybių atstovų pritarimą dėl parodos atidėjimo, Jungtinių Arabų Emyratų vyriausybė kreipėsi į pasaulines parodas koordinuojančią organizaciją – Tarptautinį parodų biurą. Sprendimui pakeisti kartą jau paskelbtos pasaulinės parodos datas reikalingas dviejų trečdalių valstybių, ratifikavusių Konvenciją dėl tarptautinių parodų, pritarimas. Nesant galimybės sušaukti Generalinę asamblėją, Tarptautinis parodų biuras nusprendė balsavimą vykdyti diplomatiniais laiškais, kuriuos valstybės narės paprašytos pateikti iki šių metų gegužės 29 d. Nepaisant to, kad galutinis sprendimas oficialiai galės būti paskelbtas tik po šios datos, jau dabar aišku, kad po to, kai sprendimui pritarė daugiau nei šimtas pasaulio valstybių (arba daugiau kaip du trečdaliai balso teisę turinčių valstybių, tarp jų ir Lietuva), pasibaigus nustatytam terminui formalus sprendimas bus priimtas automatiškai.

Pakeitus parodos datas nesikeis parodos pavadinimas – ji ir toliau vadinsis EXPO 2020, išliks nepakitęs ir parodos šūkis arba pagrindinė jos tema „Junkime protus, kurkime ateitį“, kuris naujomis aplinkybėmis, pasak parodos organizatorių, taps tik dar aktualesnis. Po kiek daugiau nei metų vyksianti paroda turėtų skatinti pozityvius pokyčius, kurių pasauliui tada kaip tik labai reikės. Tokiam laikotarpiui ji nukeliama dar ir dėl to, kad dėl klimatinių sąlygų toks renginys čia gali vykti nuo rudens iki ankstyvo pavasario. Tiesa, dabar ji prasidės ne spalio 20-ąją, o spalio 1-ąją ir tęsis ne iki balandžio 10-osios, o iki kovo 31-osios, po kurios 2022 m. islamo pasaulyje prasidės kasmetis ramadano laikotarpis. Pakeitus atidarymo ir uždarymo datas, paroda pailgės dešimčia dienų. Jai vykstant, 2021 m. gruodžio 2 d. Jungtiniai Arabų Emyratai švęs auksinį 50 metų šios valstybės susikūrimo jubiliejų.

Vertinant praktinius parodos atidėjimo privalumus, toks sprendimas padės parodą organizuojančiai ir joje dalyvaujančioms valstybėms lengviau susidoroti su COVID-19 pandemijos sukeltais iššūkiais, suspėti laiku užbaigti visus darbus, parengti įdomesnes ir sudėtingą laikmetį geriau atspindinčias ekspozicijas. Tikimasi, kad iki numatyto laiko sumažės ar net išnyks kelionių ir lankymosi viešosiose erdvėse, dalyvavimo renginiuose ir kiti sėkmingam parodos organizavimui galintys pakenkti suvaržymai.

Šiuo metu jau pastatyta didžioji dalis bendrųjų parodos objektų (teminiai paviljonai, infrastruktūra, EXPO kaimelis ir kt.), iki metų pabaigos turėtų būti baigti įrengti ir laikinai konservuoti parodoje dalyvaujančių valstybių paviljonai. Mūsų šalies pasirengimą šiai parodai koordinuoja ir organizuoja Aplinkos ministerija. Kaip sakė ministerijos EXPO skyriaus vedėjas, Lietuvos ekspozicijos pasaulinėje parodoje generalinis komisaras Romas Jankauskas, mūsų šalies paviljono statyba Dubajuje vyksta kaip suplanuota. Lietuvoje jau pagamintos ir paruoštos išplukdyti į Dubajų paviljoną dabinsiančios medinės konstrukcijos („Jūrės medis“) ir modernios saulės baterijos („Solitek“), gaminami baldai („Narbutas“), vyksta ekspozicijos parengimo konkursas, pasibaigus karantinui bus pratęstos anksčiau skelbtos paviljono darbuotojų ir komercinės veiklos operatoriaus atrankos.

JŪRA MOPE SEA informacija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt