Lietuvos paštas 3,7 mln. eurų pelną skirs darbo sąlygų gerinimui ir veiklos modernizacijai

2019 05 09

 

Audituotais duomenimis valstybės valdoma akcinė bendrovė Lietuvos paštas pernai uždirbo 3,7 mln. Eur grynojo pelno, tai yra 2,1 mln. Eur daugiau nei 2017 m., kai grynasis pelnas siekė 1,6 mln. Eur. Pasak Lietuvos pašto generalinės direktorės Astos Sungailienės, šį pelną įmonių grupė planuoja skirti darbuotojų darbo sąlygų gerinimui ir investicijoms į pašto veiklos modernizavimą.

„Sąlygų darbuotojams gerinimas – pagrindinis akcininko lūkestis Lietuvos paštui. Itin sudėtingomis konkurencinėmis sąlygomis dirbanti bendrovė ne tik įgyvendina savo įsipareigojimą kelti atlyginimus, bet ir investuoja į darbo priemones, dedamos didelės pastangos, kad modernėtų klientų aptarnavimas. Tai ženklai, kad Lietuvos pašto pasirinkta kryptis yra teisinga, tad akcininko lūkestis ateičiai yra tolimesnis darbo sąlygų darbuotojams gerinimas ir inovacijų diegimas", – sako susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Daugiausia pardavimo pajamų Lietuvos pašto įmonių grupė gauna iš pašto paslaugų teikimo – 2018 m. iš šio segmento gauta 62,2 mln. Eur pajamų ir jos sudarė 70,4 proc. visos veiklos pajamų, palyginimui, 2017 m. pašto paslaugų pajamos siekė 51,9 mln. Eur, arba 67,5 proc. pardavimo pajamų. Pajamos už kurjerių paslaugas 2018 m. didėjo 16,3 proc. – iki 8,1 mln. Eur. Šį augimą lėmė 30,3 proc. išaugęs siuntų kiekis – praėjusiais metais siuntų per LP Express savitarnos siuntų terminalus buvo išsiųsta 50,1 proc. daugiau.

„Pastaruosius metus itin didelį dėmesį skyrėme vartotojų patirčių ir darbuotojų darbo sąlygų gerinimui – tai atspindi ir pagrindinės Lietuvos pašto investicijų kryptys: žingsnis po žingsnio modernizuojame pašto tinklą ir siuntų logistikos centrus, laiškininkai regionuose ir didžiuosiuose miestuose dirba išmaniosiomis planšetėmis, šią savaitę 52 jų į gatves išvažiavo elektriniais dviračiais, o mobiliems laiškininkams iki 2020 m. planuojame paskirti 440 tarnybinių automobilių. Esame šios rinkos lyderiai ir itin gerai jaučiame vartotojų poreikių pulsą, tad, stebėdami e-komercijos šuolį, jau antrus metus nuosekliai vykdome LP Express siuntų savitarnos terminalų plėtrą ir investuojame į skaitmeninius siuntų logistikos sistemos sprendimus", – sako Lietuvos pašto generalinė direktorė Asta Sungailienė.

Kad šis strateginis žingsnis savalaikis, rodo Lietuvos pašto finansiniai rezultatai: lyginant su 2017 m., pašto paslaugų (informacijos bei daiktų siuntimo ir gavimo paslaugos) pajamos padidėjo 10,2 mln. Eur arba 19,7 proc. Pagrindinė to priežastis – daugiau kaip 9 mln. Eur išaugusios pajamos iš daiktų siuntimo paslaugos. Lietuvos pašto įmonių grupės 2018 m. pardavimo pajamos, palyginus su 2017 m., padidėjo 14,8 proc., o šį padidėjimą lėmė gerokai išaugusios pajamos už smulkias e-komercijos siuntas.

Nors tradicinių pašto paslaugų poreikis kasmet mažėja, Lietuvos paštas įrodė esąs pajėgus prisitaikyti prie sparčiai kintančios rinkos ir padidinti verslo klientų pasitikėjimą – informacijos siuntimo paslaugų pajamos per 2018 m. padidėjo 5,6 proc.

Tačiau augant pajamoms, augo ir Lietuvos pašto įmonių grupės sąnaudos: per 2018 m. veiklos sąnaudos padidėjo 10,9 proc. ir sudarė 84,1 mln. Eur. Pagrindiniai veiksniai, lėmę šių sąnaudų padidėjimą – du kartus per 2018 m. didintas darbuotojų užmokestis, Lietuvos pašto prisijungimas prie tarptautinio siuntų sekimo susitarimo, kuriuo siuntėjams užtikrinamas kokybiškas siuntų sekimo įvykių iš užsienio šalių pateikimas, investicijos į Lietuvos pašto įmonių grupėje naudojamą programinę įrangą ir pašto veiklos modernizaciją.

„Įsiklausome į klientų poreikius paslaugas gauti patogiai ir greitai, todėl 2018 m. pagal naują koncepciją įrengėme 7 paštus, o pastatų atnaujinimui skyrėme 0,3 mln. Eur., be to, iki 2021 m. ketiname įrengti pagrindinį, visiškai automatizuotą Vilniaus siuntų ir laiškų skirstymo centrą, kuris gerokai sutrumpins logistikos grandinę, automatizuos daugumą procesų ir, svarbiausia, siuntos kelias iki jos gavėjo labai pagreitės. Tai, kas šiuo metu nurašoma į sąnaudas, po kelių metų gerokai suefektyvins pašto darbą – tai ir yra pagrindinės naujos Lietuvos pašto įmonių grupės strategijos kryptys, tad visą uždirbtą pelną ir toliau sistemingai skirsime pašto paslaugų modernizavimui bei darbuotojų darbo sąlygoms gerinti", – sako Lietuvos pašto generalinė direktorė A. Sungailienė.


AB Lietuvos paštas

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt