V. Sinkevičius: Lietuvos ir Ukrainos sėkmės istorijos yra geriausias vaistas nuo oponentų

2019 04 26

 

Lietuva ir Ukraina stiprina bendradarbiavimą daugelyje sričių ir atranda naujų galimybių, padedančių kurti sėkmės istorijas: eksporto, prekybos ir turizmo rodikliai auga, o Ukrainos startuoliai vis aktyviau domisi Lietuva, – teigia Lietuvos ir Ukrainos tarpvyriausybinės prekybinio ir ekonominio bei mokslinio ir techninio bendradarbiavimo komisijos (TVK) posėdžiui pirmininkavęs ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius.

„Lietuvos ir Ukrainos sėkmė yra geriausias vaistas oponentams nuraminti, nutraukti jų inicijuojamus informacinius karus, geriausias paskatinimas tęsti reformas ir katalizatorius tolesnei partnerystei ir draugystei. Itin svarbu, kad dvišalio bendradarbiavimo rezultatai gerėja ne tik tokiose tradicinėse srityse, kaip eksportas ar turizmas, bet ir kalbant apie startuolių ekosistemą: startuolių vizas įsikurti Lietuvoje gavo 10 jaunų inovatyvių įmonių iš Ukrainos, o 2 iš jų planuoja vystyti finansinių technologijų produktus", – teigia V. Sinkevičius.

Posėdžio metu tiek Lietuva, tiek Ukraina teigiamai įvertino bendrą darbą tobulinant transporto infrastruktūrą, kuri paskatino abiejų šalių turizmo sektoriaus plėtrą – nuo 2018 m. lapkričio mėn. pradėtu vykdyti tiesioginiu skrydžiu iš Vilniaus į Lvovą jau pasinaudojo daugiau kaip 5 tūkst. keleivių. Šalys susitarė ir toliau analizuoti keleivių srautus, kad patenkintų verslo ir turizmo sektoriaus poreikius.

Aktyvus bendradarbiavimas turizmo srityje duoda abiem šalims teigiamų rezultatų – 2018 m. turistų srautai iš Ukrainos į Lietuvą augo 12,6 proc. – mūsų šalyje apsilankė 93,7 tūkst. Ukrainos turistų. Lietuvos turistų srautas į Ukrainą išaugo 23 proc. Ateityje planuojama daugiau naujų tiesioginių skrydžių, o tai dar labiau padidintų abiejų šalių turistų srautus.

Lietuvos ir Ukrainos susitarimas stiprinti bendradarbiavimą informacinių technologijų, transporto, energetikos, turizmo ir kitose šalims svarbiose srityse įtvirtintas protokolu, kurį pasirašė TVK pirmininkai – ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius ir Ukrainos atstovas, infrastruktūros ministras Volodymyras Omelianas.

2018 m. iš 204 Lietuvos užsienio prekybos partnerių Ukraina pagal prekybos apyvartą užėmė 18 vietą, pagal eksportą – 11, o pagal importą – 23 vietą. Prekybos apyvarta tarp Lietuvos ir Ukrainos 2018 m., palyginti su 2017 m., padidėjo 14,6 proc. ir sudarė 1,12 mlrd. eurų. Lietuvos prekių ir paslaugų eksportas į Ukrainą atitinkamai išaugo 18,2 proc. ir sudarė 870,1 mln. eurų, o importas iš Ukrainos išaugo 3,3 proc. ir sudarė 245,6 mln. eurų.

Ukrainos investicijų Lietuvoje apimtis 2018 m., palyginti su 2017 m, padidėjo 41,63 proc. ir sudarė 46,17 mln. eurų arba 0,3 proc. visų tiesioginių užsienio investicijų Lietuvoje. Ukrainos verslininkai Lietuvoje daugiausia investavo į profesinę, mokslinę ir techninę veiklą (34,3 proc.), taip pat į privataus nekilnojamojo turto įsigijimą ir pardavimą (31,8 proc.).

 

LR ekonomikos ir inovacijų ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt