Ūkio ministras: „Lietuva ir Ukraina atranda naujas bendradarbiavimo galimybes“

2017 06 20

 

Šių metų birželio 16 dieną Vilniuje ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius ir Ukrainos infrastruktūros ministras Volodymyras Omelyanas po 17-ojo Lietuvos ir Ukrainos tarpvyriausybinės prekybinio ir ekonominio bei mokslinio ir techninio bendradarbiavimo komisijos (TVK) posėdžio pasirašė protokolą, kurio pagrindu  stiprinamas dvišalis Lietuvos ir Ukrainos bendradarbiavimas investicijų, dvišalės
prekybos, energetikos, transporto, sveikatos ir socialinės apsaugos, žemės ūkio, kosmoso, turizmo, standartizacijos, metrologijos ir kitose srityse.

„Susitarimu pažymima, kad Ukraina – viena iš svarbiausių Lietuvos ekonomikos partnerių ir prioritetinė rinka mūsų šalies eksportuotojams. Šiandien priimti sprendimai sudarys prielaidas dar labiau padidinti prekybos mastą ir palengvins sąlygas perspektyviausiems Lietuvos pramonės sektoriams – elektrotechnikos inžinerijos, popieriaus ir kartono gamybos, tekstilės ir chemijos – įsitvirtinti
Ukrainos rinkoje“,– teigia ūkio ministras M. Sinkevičius.

17-ajame Lietuvos ir Ukrainos TVK posėdyje daug dėmesio buvo skirta transporto ir energetikos klausimams. Protokole teigiama, kad Lietuva ir Ukraina turėtų efektyviau naudotis logistikos pranašumais, ypač geležinkelių transporto srityje. Šalys taip pat išreiškė abipusį suinteresuotumą aktyvesniu Lietuvos ir Ukrainos jūrų uostų bendradarbiavimo memorandumo įgyvendinimu. Lietuva ir Ukraina turi galimybę vykdyti bendrus transporto projektus pagal Europos Sąjungos Rytų partnerystės programą.

Pažymėta galimybė energetikos srityje pasinaudoti Europos ir Azijos naftos transporto koridoriumi, tiekti dujas į suskystintųjų dujų terminalą Klaipėdoje. Lietuva įsipareigojo padėti įgyvendinti reformas Ukrainos energetikos sektoriuje, taip pat pasiūlė vystyti bendradarbiavimą atsinaujinančiosios energijos ir energijos konversijos srityse, dalytis sukaupta bioenergetikos naudojimo ir naujausių
technologijų diegimo energetikos sektoriuje patirtimi, didinti energetinę nepriklausomybę.

Per 17-ąjį Lietuvos ir Ukrainos TVK posėdį diskutuota apie Lietuvos gerosios praktikos pritaikymą Ukrainos finansų sektoriuje, techninę ir humanitarinę pagalbą Ukrainai per Vystomojo bendradarbiavimo projektus. Protokole pažymima, kad Vystomojo bendradarbiavimo projektai sudarytų galimybę padidinti Ukrainos eksportą, turizmo ir pramonės plėtrą ir padėtų Ukrainos produkcijai prisitaikyti prie Europos standartų.

Pirmą kartą Lietuvos ir Ukrainos TVK posėdyje buvo svarstomi bendradarbiavimo kosmoso srityje klausimai: pasiūlyta skatinti Lietuvos ir Ukrainos mokslo ir studijų institucijų ir įmonių tinklaveiką, atlikti bendrus kosmoso srities mokslinius tyrimus ir vykdyti technologijų kūrimo projektus, kosmoso srities verslo misijas, stiprinti Lietuvos ir Ukrainos partnerystę vykdant bendrus ES programos „Horizontas 2020“ projektus kosmoso srityje. Ukrainos atstovai taip pat prašė pasidalyti gerąja Lietuvos bendradarbiavimo su Europos kosmoso agentūra patirtimi.

Taip pat nutarta, kad 18-asis TVK posėdis 2018 metais vyks Ukrainoje. 16-asis Lietuvos ir Ukrainos TVK posėdis įvyko Odesoje 2015 metų birželio mėnesį.

17-ajame Lietuvos ir Ukrainos TVK posėdyje dalyvavo Susisiekimo, Aplinkos, Energetikos, Žemės ūkio ir kitų ministerijų bei valstybės institucijų, taip pat verslo atstovai ir diplomatai.

 

Lietuvos Respublikos ūkio ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt