Vežėjams - dideli verslo pasikeitimai Rusijoje

2013 07 25

 

A.Kondrusevičius Maskvoje aptarė galimus pasikeitimus vežėjų verslui

 

Šios savaitės pradžioje, liepos 22-23 d. Maskvoje viešėjęs Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos "Linava" prezidentas Algimantas Kondrusevičus su Rusijos Federalinės muitinės tarnybos pareigūnais, muitinės tarpininkų ir draudimo bendrovių atstovais aptarė vežėjams itin aktualų  klausimą dėl Rusijos muitinės ketinimų nuo šių metų rugpjūčio 14 d. keisti tarptautinio gabenimo sąlygas šioje šalyje. Nauju Rusijos Federalinės muitinės tarnybos vadovo potvarkiu prekėms, gabenamoms į Rusiją arba tranzitu per Rusiją, papildomai prie pateiktos TIR knygelės turėtų būti  taikomas reikalavimas pateikti nacionalinę garantiją (palyda, užstatas, laidavimas). Toks reikalavimas gerokai pabrangintų vežėjų paslaugas.

 

Vyksta derybos

 

Susitikimuose diskutuota ir aiškintasi kaip šis potvarkis bus įgyvendinamas, kaip papildomas garantijas užtikrintų Rusijos draudikai, kaip darbuotųsi muitinės tarpininkai.  Visos pastangos dedamos tam, kad šis nepalankus sprendimas būtų panaikintas. Šiuo metu vyksta Tarptautinės kelių transporto sąjungos IRU atstovų derybos su Rusijos atsakingomis žinybomis dėl šio potvarkio atšaukimo.

 

Lietuva savo ruožtu jau kreipėsi į atsakingas Rusijos žinybas, dėl žalingo tarptautinei prekybai sprendimo. Asociacija „Linava“ prašė Susisiekimo ministerijos, Lietuvos muitinės ir Užsienio reikalų ministerijos bei Lietuvos pramonininkų konfederacija raštu informuoti įvairias valstybės ir verslo institucijas, apie šį klausimą ir išdėstyti Lietuvos susirūpinimą. "Mūsų institucijos operatyviai reagavo, nes kalbama apie tai, kad gali visiškai sutrikti tarptautinė prekyba su Rusija. Tai būtų smūgis Lietuvos ir Rusijos verlui, eksportuotojams", - sakė A.Kondrusevičius.

 

Anot jo, kitą savaitę vyks Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos, Moldovos ir Latvijos vežėjų asociacijų prezidentų susitikimas, kuriame bus priimti sprendimai dėl bendrų šalių derybinių pozicijų.

 

Šiuos aspektus A.Kondrusevičius šiandien, liepos 24 d. aptarė su Rusijos prekybos atstovybės Lietuvoje atašė Igoriu Lysovu. Pažymėta, jog Rusijos muitinės priimti sprendimai trikdys dvišalę prekybą ir šalims atneš didelių nuostolių

 

Prieštarauja tarptautiniams susitarimams

 

Anot A. Kondrusevičiaus, toks Rusijos muitinės reikalavimas tiesiogiai prieštarauja TIR Konvencijos 4-ajam straipsniui, kuriame sakoma, kad kroviniai, gabenami pagal TIR procedūrą, šalių pasienio muitinėse nėra apmokestinami importo ir eksporto muitais ir mokesčiais arba užstatu. Be to Muitų Sąjungos Muitinės kodekso 217 straipsnio 2 punkte yra nustatyta, kad muitinės tarnyba nereikalauja pateikti muitų ir mokesčių mokėjimo garantijos, jeigu tai nustatyta tarptautiniuose susitarimuose.

 

Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „LINAVA“

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt