Emisijos standartai pasaulyje – šiandien ir ateityje

2013 02 15


Emisijos standartai sunkvežimiams priverčia gamintojus ieškoti švaresnių ir geresnių technologijų, kurios mažiau kenktų aplinkai. Skirtingose žemynuose taikomi skirtingi standartai, tačiau iš esmės paskirtis jų ta pati – mažinti teršalų kiekį ore. Kuo tie standartai skiriasi, kokia iš to nauda vežėjams ir kokie standartai yra taikomi apžvelgsime šiame straipsnyje.

Bendrai apie standartus


Sunkvežimių gamintojams ir jų klientams tenka įsigyti vis brangesnius sunkvežimius. Didėjant emisijos standartų reikalavimams, kyla ir jų kaina. Gaminant produktus skirtingoms rinkoms su skirtingais reikalavimais ir skaičiavimo sistemomis, tenka daugiau investuoti į transporto priemonių gamybą. Galiausiai už tai sumoka klientas.


Gera žinia ta, kad daugumoje didžiausių rinkų šie standartai vienodėja ir gamintojai gali orientuotis į panašaus emisijos standarto transporto priemonių gamybą visoms rinkoms.


Iš esmės yra trys pagrindiniai emisijos standarto modeliai – europietiškas, amerikietiškas ir japoniškas. Skirtingų jų reikia dėl įvairių priežasčių, tačiau pačios svarbiausios – kuro savybių skirtumai regionuose, naudojamos technologijos, ekonominė situacija. Patys reikalavimai išmetamoms dujoms ir kietosioms dalelėms yra bemaž vienodi, skiriasi tik skaičiavimo sistema.


Amerikietiškasis ir japoniškas variantas iš esmės taikomas tik šiose šalyse. Europietiškasis taikomas Europoje, Azijoje ir Pietų Amerikoje. Įdomia poziciją pasirinko Australija – čia transporto priemonės emisijos standartą gamintojas gali nurodyti pagal bet kurį iš trijų modelių.


Kas keisis artimiausioje ateityje?


Europoje įsigaliojus „Euro 6“ standartui, gamintojas turės reguliariai tikrinti klientų naudojamas transporto priemones ir užtikrinti, kad net ir jas eksploatuojant sunkvežimių emisija atitinka standartus. Panašūs reikalavimai atsiras ir JAV. Japonija 2016 m. žada adaptuoti „Euro 6“ standartą. Jei šiuo keliu pasuks ir JAV, tuomet emisijos standartai bus harmonizuoti visame pasaulyje, o tai turėtų atpiginti naujų transporto priemonių gamybą. Gamintojams reikės mažiau investuoti į kuriamus sunkvežimius.


Kitas įdomus aspektas – kitais metais JAV įves anglies dioksido emisijos ribinius standartus. Praktiškai tai reiškia, kad šis standartas parodys sunkvežimio kuro sąnaudas. Europoje turėtų būti svarstoma identiška perspektyva. Gamintojai privalės nurodyti kuro sąnaudų lygį, o gal net ir klijuoti specialius lipdukus ant transporto priemonių. Tai primintų buitinių prietaisų energijos suvartojimo ar neseniai įsigaliojusį padangų ženklinimą.


Kokie standartai taikomi šiuo metu


Šie standartai taikomi gaminamoms transporto priemonėms. Europoje šiuo metu galioja „ Euro 5“ standartas. Nuo kitų metų įsigalios „Euro 6“. Amerikoje ir Japonijoje dabartiniai standartai atitinka „Euro 6“ standartus. Brazilijoje ir Australijoje reikalavimai siekia „Euro 5“ standarto normas. Rusijoje kiek liūdniau – „Euro 3“. Indijoje ir Kinijoje galioja „Euro 3“ ir „Euro 4“ standartai. Šiose šalyse standartus nustato regionų valdžia. Dažniausiai regionuose, kuriuose gausybė gyventojų ir yra dideli miestai, šie reikalavimai griežtesni, o provincijų regionuose galima gaminti ir eksploatuoti ne tokias ekologiškas transporto priemones.


Taip pat yra daugybė šalių, kuriose išvis nėra emisijos standarto reikalavimų. Dažniausiai žinomi vilkikų gamintojai šioms šalims tiekia „Euro 3“ standarto variklius ar transporto priemones.


Parengta pagal „Volvo Trucks“ medžiagą.

www.cargonews.lt, CargoNews - informacinis-analitinis transporto portalas
 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt