Ar tikrai 2013 m. Vokietijos automagistralėmis važiuosime patogiau?

2012 12 27


Daugelio mūsų šalies krovinių ir keleivių vežėjų maršrutai į Vakarų Europos valstybes driekiasi per Lenkiją ir Vokietiją. Skaitytojus supažindiname su pastarosios valstybės federalinės vyriausybės priemonėmis, kurias planuojama įgyvendinti ateinančiais metais, siekiant sumažinti transporto eismo problemas, plečiant automobilių kelių tinklą ir jų infrastruktūrą, kad laisvas krovinių ir keleivių gabenimas ES būtų greitesnis, patogesnis ir saugesnis.

Per Atlantą greičiau, nei – į darbovietę


Susitikime su Vokietijos federaliniu transporto ministru „Dekra“ garbės prezidentas prof. Dr. Gerhard’as Zeidler’is pirmiausia atkreipė dėmesį į eismo problemas šalies automagistralėse ir būtinas investicijas, siekiant sumažinti spūstis keliuose ir gatvėse. Pasak „Dekra“ atstovo, bendras Vokietijos kelių tinklas dabar sudaro 450 000 km, tačiau praėjusiais metais statistiškai kiekviena transporto priemonė spūstyse vidutiniškai buvo priversta praleisti po 5 dienas. Taigi būtina imtis skubių priemonių keliams iš aklavietės surasti. G. Zeidler’is, neslėpdamas ironijos apie eismo problemas teigė, jog kartais per Atlantą galima nuvykti greičiau, nei pasiekti savo darbovietę.


Federalinis transporto ministras Peter’is Ramsauer’is pripažino, jog ypač metropolinėse zonose dar daug eismo trukdžių, sukeliančių transporto priemonių spūstis. Pasak ministro, būtinas įvairių priemonių derinys. Vokietijos geležinkeliai ir vandens transportas tebeturi didelį iki šiol nepakankamai išnaudotą potencialą, kuris galėtų sumažinti eismo intensyvumą automobilių keliuose. Todėl dabartiniu metu ypač svarbu stiprinti įvairių transporto rūšių integraciją, kad bet koks transportas dirbtų kuo efektyviau. Plėtojant automobilių kelių tinklą būtina nustatyti prioritetus. Štai jau pateikta 850 projektų, kuriuose kiekvienam aplinkkeliui vidutiniškai reikėtų po 10 – 15 mln. eurų.


Kelių mokestis ir investicijos jų plėtrai


Transporto ministras patvirtino, jog 2013 m. kelių infrastruktūros plėtrai numatyta skirti 750 mln. eurų. Pasak ministro, tai tik lašas jūroje, todėl būtina pritraukti ir privataus kapitalo investicijas. Kelių infrastruktūros gerinimui svarbus kiekvienas milijonas, tačiau svarbiausia – ne taupyti, o daryti. P. Ramsauer’is įžvelgia teigiamas tendencijas papildomoms investicijoms gauti iš sunkvežimių kelių mokesčio, kuris nuo 2012 m. rugpjūčio 1 d. buvo įvestas keturių eismo juostų federaliniuose keliuose. Įplaukos į kelių plėtros biudžetą iš šio mokesčio šiemet sudarė apie 40 mln. eurų, Kitais metais planuojama surinkti ne mažiau kaip 100 mln. eurų. Vokietijos federalinis transporto ministras neatmeta galimybės ateityje įvesti kelių mokesčio rinkliavą ir lengviesiems automobiliams, tačiau konkreti data tikrai dar nenumatyta.


Poilsio aikštelės ir „Euro Combi“ perspektyva


Vokietijos federalinė vyriausybė 2013 m. planuoja paremti ir papildomų stovėjimo vietų sunkvežimiams prie automagistralių plėtrą. 2011 m. poilsio aikštelėse buvo apie 8 400 stovėjimo vietų, dar 1000 jų įrengta 2012 m. Dabar statoma dar apie 2 500 papildomų vietų prie automagistralių, kur sunkvežimių vairuotojai galės daryti privalomas pertraukas. Pasak transporto ministro, tai veiksmų plano dalis, pagal kurį vyriausybė siekia ne tik padidinti krovinių gabenimo Vokietijos keliais apimtis, bet ir užtikrinti krovinių ir keleivių gabenimo patogumą bei saugumą. Į 2013 m. veiksmų planą įeina projektai, skirti elektroninei eismo kontrolei, išankstinei informacijai apie transporto spūstis arba laisvas vietas poilsio ar stovėjimo zonose.


Bremene vykusioje krovinių gabenimo, logistikos ir atliekų šalinimo asociacijos BGL metinėje konferencijoje Vokietijos transporto ministras akcentavo ir padidinto ilgio autotraukinių eksperimento svarbą. Prieš metus keliose Vokietijos žemėse pradėjo važinėti pirmieji 25,25 m ilgio autotraukiniai. Nuo ateinančių metų prie eksperimento planuoja prisijungti nemažai naujų krovinių vežėjų įmonių su 6,5 m pailgintomis transporto priemonėmis. Pasak transporto ministro, eksperimentas vyksta sklandžiai – iš jo priešininkų negauta jokių patvirtinančių faktų nei dėl žalos kelių tinklo infrastruktūrai, nei dėl eismo saugumo. Atsižvelgiant į šias teigiamas tendencijas, ministras patvirtino, kad 2013 m. kai kurie padidinto ilgio sunkvežimiams „Euro Combi“ skirti maršrutai bus pakoreguoti, be to, planuojama į eksperimento sąrašą įtraukti dar 60 naujų maršrutų, kuriais krovinius galės gabenti 25,25 m ilgio autotraukiniai.


www.cargonews.lt, CargoNews - informacinis-analitinis transporto portalas
 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt