Ričardas Malkus: „Privalome parengti vairuotojus, kad neprisišauktumėme antros krizės“

2012 10 29


Ricardas-MalkusLietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ rengia projektą ES paramai gauti – „Žmogiškųjų išteklių tobulinimas vežėjų automobiliais įmonėse“. Projekte dalyvaudami vežėjai galės gauti 70 proc. kompensaciją 95 kodo vairuotojų mokymams. Apie projektą ir jo naudą vežėjams, kalbiname asociacijos „Linava“ prezidento patarėją Ričardą Malkų.

Kuo ypatingas šis projektas?

Šis ES projektas yra skiriamas vairuotojų kvalifikacijos tobulinimui. Pagal ES direktyvą, nuo 2013 m. rugsėjo 10 d. keleivinių transporto priemonių, o nuo 2014 m. rugsėjo 10 d. ir krovininių transporto priemonių vairuotojams, vykstantiems į ES šalis, bus privaloma turėti 95 kodą. Projektas inicijuojamas dėl to, kad šiuo metu, kol kas tik nedidelė vairuotojų dalis turi kvalifikaciją, kuri greitai bus būtina.


Projektas gerokai palengvins įmonių vadovų finansinę galimybę suteikti vairuotojams kvalifikaciją. Pavyzdžiui, jei vairuotojas C ir CE kategorijų vairuotojo pažymėjimą gavo iki 2009 m. rugsėjo 10 d., tai jo mokymai projekto dalyviams kainuos ne 400 Lt. (vidutinė rinkos kaina), o tik apie 100 Lt. Jeigu minėtų kategorijų pažymėjimą vairuotojas gavo po 2009 m. rugsėjo 10 d., tai mokymai jam kainuos ne1400 Lt., o apie 300 Lt. Kadangi projekte dalyvauja tiek mažos (iki 50 darbuotojų), tiek ir vidutinės (nuo 51 iki 250 darbuotojų), bus taikomas 70 proc. kompensavimo intensyvumas. Šis projektas – nacionalinis interesas. Žinant, kiek tarptautinis autotransportas duoda naudos, kokį BVP sudaro, juokauti negalime, tad privalome rimtai parengti vairuotojus, kad netektų prisišaukti antros krizės.


Kokios įmonės gali dalyvauti šiame projekte?


Įmonė, norinti dalyvauti projekte, būtinai turi būti asociacijos „Linava“ narė arba kandidatė. Šis projektas skirtas smulkiam ir vidutiniam verslui, todėl jame gali dalyvauti įmonės, turinčios iki 250 darbuotojų. Taip pat dalyvaujančios įmonės turi neturėti „griekų“, tai yra, paraiškos pateikimo metu (2012 m. lapkričio – gruodžio mėn.) neturėti įsiskolinimų VMI ir „Sodrai“. Dar vienas svarbus kriterijus – įmonės nuostoliai negali viršyti 50% jos turimo kapitalo.


Kokia šio projekto apimtis ir kiek vairuotojų numatyta parengti?


Žinoma, šio projekto apimtis negalės patenkinti visų „Linavos“ narių vairuotojų kvalifikavimo. Numatoma, kad pagal šį projektą galima bus parengti apie 9 tūkst. vairuotojų. Asociacija „Linava“ toliau ieškos papildomo finansavimo narių darbuotojų kvalifikacijos tobulinimui, ypač vairuotojų 95 kodo mokymams, bus deramasi su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Neturintys 95 kodo vairuotojai po kelių metų gali masiškai prarasti darbus, o tai bus didelė problema, kai vairuotojų trūkumas, kuris jau ir dabar egzistuoja, dar labiau išaugs.


Kur vyks šio projekto organizuojami vairuotojų kvalifikacijos kėlimo mokymai?


Mokymai bus vykdomi įvairiuose Lietuvos miestuose, todėl jo dalyviams nereikės važinėti į Vilnių.


Įmonių vadovai neretai baiminasi, kad jeigu jie investuos į vairuotojų mokymus, vairuotojai gali pereiti dirbti į kitą įmonę. Kokie saugikliai apsaugo darbdavius šioje situacijoje?


Tai nesunkiai išsprendžiama situacija. „Linavos“ Mokymo centro atstovai galės darbdaviams patarti, kokias juridines sutartis pasirašyti, kad vairuotojai sugrąžintų tą sumą, jei išeitų anksčiau nepradirbę tam tikro laiko.


Su kokiais dar iššūkiais gali susidurti įmonės dalyvaudamos projekte?


Problema darbdaviams iškyla tada, kai reikia vairuotoją mokslams išleisti 140 akademinių valandų. Vairuotojas atitraukiamas nuo darbo. Dėl to įmonės vadovas turėtų kruopščiau planuoti savo vairuotojų darbo laiką, kad po vieną ar po kelis vairuotojus vis galėtų išleisti į mokymus. Nors šis mokymų laikas santykinai atrodo ilgas, tačiau žmones reikia išleidinėti į mokymus jau dabar, kad 2014 m. atėjus, vežėjai turėtų suformuotas kvalifikuotų vairuotojų grupes.


Jei darbdavys nenori mokėti už savo vairuotojo mokymus, ar vairuotojas dirbantis įmonėje, „Linavos“ narėje, gali dalyvauti projekte, likusią 20-30 proc. kursų kainą padengdamas savo lėšomis?


Įmonei užtenka užregistruoti vairuotoją į šį projektą ir už mokymus reikės mokėti nebe 1400 Lt., o apie 300 Lt., Finansavimas teikiamas įmonei, tad įmonei tenkančią dalį turės sumokėti įmonė. Kaip jau buvo minėta anksčiau, galima sutartimis įtvirtinti, kad vairuotojas grąžintų darbdaviui tą sumą, jei nepradirbtų tam tikro laiko įmonėje.


www.cargonews.lt, CargoNews - informacinis-analitinis transporto portalas

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt