Kokiems simptomams atsiradus kelionės tęsti nebegalima?

2012 04 26


Kelyje sutrikus automobilio vairuotojo sveikatai, kyla pavojus eismo saugumui. Prie vairo praradus sąmonę gali įvykti avarija, pareikalausianti ne vienos gyvybės. Aiškinamės, kokiems simptomams pasireiškus, reikia nedelsiant nutraukti kelionę.


VšĮ Antakalnio poliklinikos II šeimos gydytojų skyriaus vedėja Inga Galkauskaitė sakė, kad kelyje vairuotoją gali ištikti miokardo infarktas, insultas, plaučių arterijos tromboembolija. Tai patys ūmiausi sutrikimai – kelyje jie pasitaiko ne dažnai, tačiau kartais baigiasi vairuotojų mirtimi.


„Atsiradus staigiam ir stipriam galvos skausmui, nepaaiškinamam svaiguliui, kojų bei rankų nevaldymui, sutrikus regėjimui, kalbai pasidarius nerišliai, pablogėjus aplinkos suvokimui, staiga atsiradus galūnių nusilpimui, nutirpimui, veido raumenų nutirpimui kurioje nors veido pusėje kelionės tęsti nebegalima. Patyrus bent vieną iš šių simptomų reikėtų nedelsiant sustoti ir kreiptis į gydytoją arba kviesti greitąją medicinos pagalbą“, – perspėjo šeimos gydytoja I. Galkauskaitė.


Pasireiškę simptomai gali būti rimtos ligos ženklai


Vertėtų sunerimti, jei staiga atsiranda dusulys, galvos svaigimas, sąmonės pritemimas, didelis nuovargis – silpnumas, pykinimas, prakaitavimas, taip pat spaudžiantis arba gniaužiantis skausmas už krūtinkaulio, arba širdies plote, kuris gali plisti į kairę ranką, petį, kaklą ir apatinį žandikaulį, kartais dantį, rečiau – į dešinę ranką.


I. Galkauskaitės žodžiais tariant, ūmios, sveikatai ir gyvybei pavojingos būklės, kelyje pasitaiko retai. Vis dėlto nemenka tikimybė, kad pasireiškus išvardintiems simptomams, gali įvykti miokardo infarktas, insultas, plaučių arterijos tromboembolija.


Cukriniu diabetu sergančius žmones, kelyje gali ištikti hipoglikeminė koma. Vis dėlto, anot gydytojos, cukriniu diabetu sergantys žmonės žino ligos simptomus, ligą sugeba kontroliuoti, todėl priepuolių tikimybė yra labai maža.
I. Galakauskaitė teigė, kad vairuotojo pažymėjimai neišduodami kandidatams ir neatnaujinami vairuotojams, kuriems pasikartoja sunki hipoglikemija, ir jeigu jie nesuvokia jos keliamų pavojų.Eismo saugumui pavojų gali kelti ir pirmą kartą vairuotoją ištikęs epilepsijos priepuolis.

Kelionė gali baigtis mirtimi


I. Galkauskaitė teigė, kad laiku nesureagavus į pasireiškusius simptomus, pasekmės gali būti labai skaudžios: „Sutrikus vairuotojo orientacijai, kyla pavojus kitiems eismo dalyviams, žmogus gali išvažiuoti į priešingą eismo juostą – susidurti su kitomis transporto priemonėmis. Reikia labai operatyviai reaguoti, nes simptomai vystosi greitai. Ne visada įmanoma spėti, bet jeigu pajuntate, kad kažkas ne taip, pasireiškė anksčiau nebuvę simptomai, laukti negalima.“


Taip pat negalima vairuoti pavartojus centrinę nervų sistemą veikiančių vaistų, pavyzdžiui, migdomųjų, kurie slopina, gali paveikti gebėjimą mąstyti, reaguoti į situaciją, sukelti mieguistumą. Gydytoja sakė, kad ne išimtis – stiprūs antidepresantai ir kiti psichiatrų arba šeimos gydytojų skiriami vaistai.


I. Galkauskaitė aiškino, kad esant nestipriems negalavimams, sprendimą važiuoti priima vairuotojas, objektyviai įvertinęs sveikatos būklę: „Jeigu galvos skausmas nestiprus, žmogus nevartojo vaistų, slopinančių centrinę nervų sistemą, vairuoti galima.“

Šaltinis CargoNews - informacinis-analitinis transporto portalas

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt