Didelės vilkikų eilės pasienyje. Šį kartą Latvijoje ir Lenkijoje

2012 04 25


Išorinės Europos sąjungos sienos su Muitų sąjunga tampa tikru galvos skausmu vežėjams. Didelės vilkikų eilės pasienyje kiekvieną dieną darosi vis labiau nenuspėjamos. Nors valstybinės institucijos ir asocijuotos struktūros bando spręsti susidariusias problemas, bet iš esmės niekas labai nesikeičia. Jei viename pasienio poste situacija pagerėja, tai kituose viskas vyksta atvirkščiai. Šiandien pagerėjo situacija Lietuvos pasienyje, tačiau keblumų keliaujantiems į Muitų sąjungą per Latviją ir Lenkiją.

Lietuva


Baltarusiams sugriežtinus vilkikų kontrolę, dauguma vežėjų važiuojančių į Rusiją pasuko link Latvijos ir bando įvažiuoti į Rusiją būtent per šios šalies pasienio postus. Tai gerokai sumažino eiles Lietuvos – Baltarusijos pasienyje.


Medininkų - Kamenyj Log pasienio punkte eilės normalizavosi. Lietuvos pusėje stovi apie 150 vilkikų, o iš Baltarusijos pusės buvusios didžiulės eilės ištirpo. Pagal Baltarusijos muitinės duomenis jų čia liko nedaugiau 100.


Lavoriškių – Kotlovkos pasienio punkte situacija taip pat nebloga. Antradienį CargoNEWS redakcija buvo nuvykusi į šį punktą. Nors siauras kelias iš Lietuvos pusės apsunkina transporto judėjimą, tačiau muitinės darbas čia vyko pakankamai sklandžiai. Lietuvos pusėje buvo apie 80 vilkikų, Baltarusijoje jų buvo šiek tiek daugiau – apie 150.


Kituose Lietuvos - Baltarusijos postuose pagal oficialią informaciją talpinama Muitinių puslapiuose internete į abi puses laukė po 80 vilkikų.


Latvija - Rusija


Latvijos - Rusijos pasienyje šiuo metu situacija nepavydėtina. Burački – Terechovo pasienio poste eilėje laukia apie 850 vilkikų. Prognozuojamas laukimo laikas- daugiau nei dvi paros. Iš Rusijos pusės situacija žymiai geresnė. Čia eilėse stovi apie 120 vilkikų.


Grebnevo – Ubylinka pasienio poste eilėje į Rusiją stovi apie 150 vilkikų. Paskutinysis atsistojęs į eilę šiame pasienio poste turės praleisti apie 17 valandų.

Iš Rusijos pusės balandžio 24 didesnių eilių nebuvo.

Baltarusija – Latvija


Urbani – Silene pasienio poste į Baltarusiją įvažiuoti laukė 250 sunkiasvorių transporto priemonių. Iš Baltarusijos įvažiuoti į Europos sąjungą norėjo 170 vilkikų.


Baltarusija – Lenkija


Lenkijos – Baltarusijos pasienyje pagrindiniuose postuose susidarė nuo 300 iki 500 vilkikų eilės. Visi jie laukia įvažiavimo į Baltarusiją.


Kozloviči – Kolonija poste buvo 500 vilkikų, o Bruzgi – Kuznica eilės taip pat nemažos – 300 vilkikų.


Pasienio postuose po truputį atsiranda tradicija susidariusias problemas spręsti streikas. CargoNEWS jau rašė apie Lenkijos - Baltarusijos pasienyje vykusį vairuotojų streiką. Šią savaitę situacija pasikartojo Bobrovniki – Berestovka punkte. Šiuo metu į Baltarusiją įvažiavimo laukia 400 vilkikų.


Vilkikų vairuotojai protestuodami prieš lėtą Lenkijos muitininkų darbą užblokavo kelią į šį postą. Streikas vyko balandžio 23 d., kai daugiau nei valandą poste nevyko jokių pastebimų darbų. Vairuotojai spėja, kad lenkų muitininkai nedarbu išreiškė nepasitenkinimą jiems mokamais atlyginimais ir nauja pensijų tvarka.


Dėl posto specifikos, kuriame yra tiltas su dvejomis juostomis (po vieną į abi puses), vilkikams užblokavus kelią kentėjo ir autobusų bei lengvųjų automobilių keleiviai. Po kelio blokavimo muitininkai nusileido ir pradėjo dirbti įprastu tempu.


Kaip ir įprasta, dėl kuro išvežimo apribojimų, grįžti per Lenkiją daug norinčių kaip ir eilių nebuvo.


Šaltinis CargoNEWS, www.cargonews.lt
 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt