Pirmajame BIO CITY komplekse iškeltas pabaigtuvių vainikas: prieš akis – sudėtingiausi darbai

2024 01 16


558 313 1

Vilniuje įmonių grupės „Northway“ plėtojamame didžiausiame Europoje biotechnologijų mieste BIO CITY virš Genų terapijos centro iškeltas pabaigtuvių vainikas. Viena iš didžiausių statybų bendrovių Lietuvoje „Naresta“ praneša, kad baigti laikančiųjų konstrukcijų įrengimo darbai, laukia sudėtingiausia išskirtinio objekto statybų dalis.

„Šis projektas reikalauja itin didelio profesionalumo ir specifinių kompetencijų visapusiškai. Pirmasis ir kol kas vienintelis toks centras Baltijos šalyse išsiskirs ne tik itin aukštus saugumo standartus atitinkančiais inžineriniais sprendimais, bet ir savo išvaizda: pastatas suprojektuotas ovalo formos bei su peraukštėjimais“, – teigia rangos darbus atliekančios „Naresta“  projektų ir pardavimų direktorius Arūnas Puzinas.

Genų terapijos centro statybas baigti planuojama jau šiais metais. Jo veikla Lietuvai leis stiprinti regioninę pasaulinę lyderystę plėtojant genų inžinerijos potencialą ir pritaikymą visuomenes gerovei.

„Džiaugiamės, kad Genų terapijos centro statybos vyksta sklandžiai ir laikantis pirminių planų. Kaip anksčiau minėjome, tikimės baigti statybas 2024 metais ir nekantriai laukiame, kada naujame pastate galėsime pradėti kurti naujas ir tobulinti jau esamas mūsų sukurtas inovatyvias technologijas genų terapijos produktų gamybai“, – teigia „Northway“ įkūrėjas prof. Vladas Algirdas Bumelis.

Centre bus atliekami inovatyvūs genų terapijos moksliniai tyrimai ir komponentų gamyba. Investicijos į jį sieks apie 50 mln. eurų.Bus sukurta daugiau nei 100 naujų aukštos pridėtinės vertės darbo vietų.

Projekto vystymą prižiūri statybos projektų valdymo bendrovė „Incorpus“. Laboratorijų įrengimu rūpinsis gyvybės mokslų, farma cijos gamybos srityse besispecializuojanti bendrovė „Biotecha“.

Ypatingas dėmesys – inžineriniams sprendimams

„Naresta“ ekspertai vertina, kad, laikantis sutartinių terminų, jau yra atlikta daugiau nei 30 proc. Genų terapijos centro įrengimo darbų, tačiau sudėtingiausia jų dalis – dar priešakyje.

„Iš trijų korpusų sudarytame komplekse suplanuotos ne tik komercinės bei administracinės, bet ir mokslinių laboratorijų patalpos, kuriose bus atliekami bandymai ir tyrimai. Joms numatyti itin aukšti ir statybų rinkoje retai sutinkami standartai inžinerinėms sistemoms, reikalaujantys specifinių kompetencijų, kurias savo komandoje ugdome jau ne vienerius metus“, – sako A. Puzinas.

Siekiant užtikrinti visišką čia dirbsiančių specialistų saugumą, projekte bus įdiegta moderni pastato valdymo sistema. Patalpose numatyti lakiųjų organinių junginių ir sprogiųjų dujų koncentracijos jutikliai, švarų orą užtikrinsiantys hepa filtrai, kai kuriose komplekso erdvėse oras bus keičiamas 10–20 kartų per valandą (įprasta kaita – 1-2 kartai per valandą).

„Palyginimui, tokio paties ploto įprastame pastate pakaktų įrengti 2 vėdinimo kameras, čia jų bus 11. Numatytas ir itin galingas galios įvadas pastato aptarnavimui elektros energija, iki -86 laipsnių temperatūrą pasiekiantys šaldikliai ir daug kitų specifinių sprendimų, šį kompleksą paversiančiu modernia ir saugia vieta dirbti mokslininkams”,  – dalinasi„Naresta“ projektų ir pardavimų direktorius.

Didžiausias biotechnologijų miestas Europoje

Šalia Molėtų plento esančiame BIO CITY iki 2030 m. įsikurs 6 dideli biotechnologijų kompleksai –keturiosgamyklos ir du mokslo tiriamieji centrai.Juose bus vystomoskertinės biotechnologijų mokslo ir gamybos sritys: kamieninių ląstelių tyrimai, 3D biospausdinimas, genų terapijos komponentų gamyba ir kita veikla. Planuojama, kad investicijos į šį biotechnologijų miestą per artimiausią dešimtmetį pasieksapie 7 mlrd. eurų.

Šaltinis, Flow PR

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt