Ekspertas pataria: 6 būdai kaip verslai gali sutaupyti rekordiškai aukštų elektros kainų metais

2021 07 14


300 H.Nauseda IgnitisHaroldas Nausėda - „Ignitis“ valdybos narys, Verslo klientų ir plėtros tarnybos vadovas

Vadovaujantis elektros energijos biržos „Nord Pool“ duomenimis, 2021 metų sausio – birželio mėnesių vidutinė elektros energijos kaina Lietuvos kainų zonoje išaugo net apie 49 proc. lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Augančias elektros kainas nulemia globalūs reiškiniai: mažas vandens lygis, vis augančios apyvartinių taršos leidimų (ATL) kainos, šalta žiema, didelės dujų kainos ir pan. „Ignitis“ ekspertai prognozuoja aukštų kainų įsitvirtinimą, todėl, siekiant efektyviai panaudoti lėšas, verslas turėtų ieškoti išmanių sprendimų ir alternatyvų, kaip sutaupyti ir sumažinti išlaidas elektros energijai tiek trumpalaikėje, tiek ilgalaikėje perspektyvoje.

Įvardinsime 6 sprendimus, kurie gali padėti verslams sumažinti kaštus už elektros energiją ir jau šiandien yra lengvai prieinami bei įgyvendinami.

Rinkitės nepriklausomą tiekėją

Pasirinkus nepriklausomą elektros tiekėją „Ignitis“, verslas gali sutaupyti mažiausiai 5 proc., lyginant su garantinio tiekimo kaina. Daugiau nei 26 proc. verslų tiekėjo dar nepasirinko, nepaisant to, kad garantinis tiekimas šiuo metu yra vienas iš brangiausių sprendimų elektros energijos tiekimo rinkoje.

Žalioji energija

Bene paprasčiausias būdas sutaupyti – tapti žalios elektros energijos vartotoju. Pasirinkus vieną iš „Ignitis“ siūlomų variantų – Žalią Lietuvišką Energiją, gaminamą Kauno Algirdo Mykolo Brazausko hidroelektrinėje, arba Žalią Energiją, gaminamą pasitelkiant kitose šalyse veikiančias hidro, saulės, vėjo jėgaines bei kt., sutaupyti pavyks iškart – pasirašiusiems sutartį verslo klientams nebus taikomas 0,52 eurų už megavatvalandę akcizo mokestis*.

Įsigydami elektrą, pagamintą iš minėtų atsinaujinančių energijos išteklių, Jūs ne tik sutaupysite, bet ir prisidėsite prie gamtos tausojimo.

Saulės elektrinių įsirengimas

Lietuvos energetikos sektoriuje siekiama, jog iki 2030 m. daugmaž pusė suvartoto energijos kiekio, būtų pagaminta iš atsinaujinančių energijos išteklių. Saulės energija yra puiki priemonė šiam tikslui įgyvendinti, nes Lietuvos apšviestumo rodikliai yra panašūs į Vokietijos, kuri pagal saulės elektrinėse išgaunamą elektros energijos kiekį pirmauja Europoje**.

Vadovaujantis Pasaulio Banko ir platformos „Solargis“ analize, Lietuvoje iš saulės energijos vidutiniškai sugeneruojama apie 950–1050 kilovatvalandžių iš 1 instaliuoto kilovato. Šį saulės elektrinės sugeneruotą kiekį savininkas vartoja nemokamai, o investicijos į saulės elektrinės įrengimą jam gali atsipirkti per 7–10 metų.

Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) skiriamos paramos, kurių dėka saulės elektrinės atsiperkamumas sutrumpėja apie 2 – 4 metais, paverčia saulės elektrines itin racionalia priemone, siekiant sutaupyti. Įsirengti saulės elektrinę galima ant pastato stogo, žemės sklype, o taip pat įsigijus dalį saulės elektrinės nutolusiame saulės elektrinių parke.

Galimybė susigrąžinti VIAP mokestį

Dar vienas sprendimas, padedantis įmonėms mažinti elektros energijos kaštus – galimybė susigrąžinti lėšas, sumokėtas už viešuosius interesus elektros energijos sektoriuje atitinkančias paslaugos (VIAP) mokestį. Tai ypač aktualu energijai imlioms įmonėms, kurios neturi pradelstų VIAP lėšų mokėjimų ir per metus sunaudoja daugiau nei 1000 megavatvalandžių elektros energijos.

Vyriausybės sprendimu nuo 2019 iki 2028 metų šios įmonės gali susigrąžinti 85 proc. atsinaujinančių energijos išteklių VIAP kainos dalies, sumokėtos už per praėjusius kalendorinius metus suvartotą elektros energijos kiekį, viršijantį 1000 megavatvalandžių. Įmonės, norinčios pasinaudoti šia lengvata, turi sudaryti sutartį su VIAP lėšų administratoriumi BALTPOOL UAB, atlikti energijos vartojimo auditą ir laikytis kitų taikomų sąlygų, kaip kad įdiegti minėto audito ataskaitoje nurodytas geriausias esamas energijos efektyvumo didinimo priemones arba įsipareigoti šias priemones įdiegti ateityje.

Apšvietimo sistemų modernizavimas

Finansiškai naudingu žingsniu, siekiant efektyvaus vartojimo, gali tapti ir įmonės apšvietimo sistemų modernizavimas. Norint pasiekti didelius pokyčius mažais kaštais – vienas iš tinkamesnių būdų yra ESCO (angl. Energy Service Company) modelio taikymas. Toks modelis yra alternatyva savarankiškam apšvietimo modernizavimui.

Šiuo atveju pastato savininkui nereikia padengti projektavimo ir įgyvendinimo kaštų. ESCO paslaugos teikėjas pats investuoja į priemones, darbus. Paslaugos gavėjui tereikia sumokėti už šią paslaugą. Toks energiją taupyti padedantis tvarus sprendimas pasiteisina: sumažėja išlaidos, pagerinamos darbuotojų darbo sąlygos, o taip pat sutaupoma net apie 30–50 proc. elektros energijos.

Elektros energijos suvartojimo mažinimas

Nereikia pamiršti, kad taupymas prasideda nuo smulkmenų. Darnus ir efektyvus energijos vartojimas neatsiejamas nuo tinkamų priemonių pasirinkimo. Mažinant energijos švaistymą, įmonės gaminamas produktas ar teikiama paslauga tampa konkurencingesnė, o kartu mažinamas ir neigiamas poveikis aplinkai. Sumažinti elektros energijos suvartojimą įmonės gali keliais būdais: investuoti į LED apšvietimo sistemą, gerinti šildymo ir vėsinimo galimybes, pasirūpinti suspausto oro sistemos sandarumu, išnaudoti reaktyvinės galios kompensavimo naudą ir pan.

Kylančios elektros energijos kainos gąsdina ir gyventojus, ir verslą. „Ignitis“ ekspertų nuomone elektros energijos kainų kritimo ateityje nereikėtų tikėtis. Technologinė pažanga sukuria naujas galimybes, kurių nereikia laukti – jos įgyvendinamos jau šiandien. Atrasti tinkamiausią kelią siekiant sutaupyti – Jums gali padėti „Ignitis“ verslo sprendimų vadovai. Esame pasiruošę pasiūlyti tinkamiausią sprendimą, atsižvelgdami į Jūsų verslo poreikius, galimybes bei tikslus. „Ignitis“ padės Jums sutaupyti, o kartu tausoti aplinką, kuria dalinamės visi.

Šaltinis INTEGRITY

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt