Klaipėdos uoste – ypatingas svečias

2021 09 02


600 20210902 070530

Nepraėjo nė mėnuo, o Klaipėdos uoste ir vėl lankosi kruizinis laineris, kuriuo į uostamiestį šiandien atplaukė beveik 400 turistų iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos ir kitų šalių. Apie atsigaunančią kruizinę laivybą skelbiantis laivas pandemijos akivaizdoje ypatingas svečias.

„Kaip ir visas pasaulis, kruizinė laivyba šiandien išgyvena ypač sunkius laikus ir yra priversta ieškoti būdų, kaip funkcionuoti sudėtingomis sąlygomis. Džiugu, kad maksimaliai prisitaikydama prie reikalavimų ji sugeba rasti sprendimų ir būdų, kaip veikti. Nors kruizinis laivas uoste vis dar vienetinis atvejis – jis kruizinės laivybos atsigavimo ženklas ir įrodymas, kad šis verslas krypties nekeičia. Mes savo planų, susijusių su kruizine laivyba Klaipėdos uoste, taip pat neatsisakome, atvirkščiai, vystysime uostą šios, miestui labai patrauklios ir naudingos veiklos kryptimi“, – sako Uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

Laineris „Marina“ rugpjūčio 29 dieną išplaukė iš Kopenhagos Danijoje, lankėsi Vokietijoje, Bornholmo saloje, priklausančioje Danijai, Švedijoje. Klaipėdos uostas jam penktoji stotelė. Kruiziniu laivu iš viso atplaukė 1 162 žmonės: 399 turistai ir 763 įgulos nariai. Visi jie vakcinuoti. Vyriausiam kruiziniu laivu atplaukiančiam turistui 96-eri, jauniausiam 23 metai.

Daugiau nei pusė į Klaipėdą atplaukusių turistų iš įvairių pasaulio šalių nusprendė keliauti į ekskursijas po Klaipėdą ir aplinkinius miestus.

„Uostas ir miestas yra pasiruošęs priimti kruizinius turistus, o svečiai čia yra labai laukiami. Turistus pakviesime dalyvauti ekskursijose po Klaipėdą, nuvykti į Kretingos vienuolyną, aplankyti Plateliuose esančią raketų bazę, taip pat kviesime į Palangą ir Kuršių Neriją. Visos ekskursijos bus organizuojamos atsižvelgiant į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro reikalavimus“, – teigia Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė.

Šiemet tai antrasis kruizinis laivas, užsukęs į uostamiestį. Rugpjūčio 17 dieną Klaipėdos uoste švartavosi kruizinis laivas „Artania“ su 677 vakcinuotais turistais iš Vokietijos, Austrijos, Šveicarijos, Italijos, Nyderlandų ir Jungtinių Amerikos Valstijų.

Kruizinės laivybos era Klaipėdoje ir uoste prasidėjo dar 1999-aisiais, o kruizinių laivų terminalas, kuris skirtas būtent tokiems laineriams švartuoti, pastatytas 2003-iaisiais. Iki pandemijos Klaipėdos uoste kasmet apsilankydavo per penkiasdešimt laivų.

Žvelgiant į artimiausių metų tendencijas, kruizinė laivyba turėtų galutinai atsigauti per artimiausius keletą metų. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos duomenimis, 2022-ais metais norą užsukti į Klaipėdą jau išreiškė 52 laivai, 2023-iais taip pat jau planuoja atplaukti kelios dešimtys laivų.

Klaipėdos uoste numatoma ir naujos, kruiziniams laivams skirtos krantinės statyba centrinėje miesto dalyje greta vystomos „Memelio miesto“ teritorijos, tad į Klaipėdą ateityje galės atplaukti dar daugiau kruizinių laivų.

„Jei nevertintume pandeminio laikotarpio, dėl kurio kruizinė laivyba buvo sustojusi net 17 mėnesių, Klaipėda neturi užtektinai vietos kruiziniams laivams švartuoti. Kasmet privalėdavome maždaug 10-čiai kruizinių laivų, išreiškusių norą užsukti į Klaipėdą, pasakyti „ne“ vien dėl vietos stokos“, – teigia Uosto direkcijos vadovas A. Latakas.

Laineris „Marina“ priklauso kruizinei kompanijai „Oceania Cruises“ ir plaukioja su Maršalo salų vėliava, o jo ilgis siekia 251 metrą, tai prilygsta penkių Smiltynės perkėlos keltų ilgiui. 2011-aisiais pastatytas laivas talpina beveik 1 450 žmonių. Klaipėdos uoste jis lankosi jau nebe pirmą kartą.

Kruizinis laivas Klaipėdos uostą turėtų palikti šiandien 17 val. Išplaukęs iš Klaipėdos kruizinis laivas „Marina“ dar švartuosis Latvijoje, Estijoje, dviejuose Suomijos uostuose, o kelionę baigs Stokholme, Švedijoje.

Šaltinis KVJUD

 

The magazine SEA has been published since 1935
International business magazine JŪRA MOPE SEA has been published since 1999
The first magazine in Eurasia in the four languages: English, Chinese, Russian and Lithuanian


Address:

International business magazine JŪRA MOPE SEA
Minijos str. 93, LT-93234 Klaipeda, Lithuania
Phone/Fax: +370 46 365753
E-mail: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Publisher:

Ltd. Juru informacijos centras


The magazine JŪRA has been published since 1935.
International business magazine JŪRA MOPE SEA has been
published since 1999.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt