Neeilinėje Transporto ministrų vaizdo konferencijoje – Lietuvos pasiūlymai dėl ilgalaikio transporto srautų užtikrinimo

2020 03 19


Neeilinėje Europos Sąjungos Transporto ministrų taryboje, kurioje dalyvavo visų 27 ES šalių narių ministrai ir transporto komisarė Adina-Ioana Vălean, buvo išreikštas Lietuvos pritarimas sukurti neoficialią platformą, kuri leistų iš vieno šaltinio sužinoti, kokių priemonių imasi valstybės narės, apjungtų informaciją apie atnaujinimus transporto, pasienio kontrolės srityse atskirose valstybėse. Šiuo metu valstybės narės imasi skirtingų kontrolės priemonių, skiriasi ir jų intensyvumas, tad vieninga informacijos platforma padėtų greičiau reaguoti į besikeičiančią situaciją.
 
Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius konferencijoje pabrėžė, kad būtina imtis priemonių prioriteto tvarka praleisti greitai gendančių produktų, medicinos priemonių ir kitų svarbių prekių srautus pasienyje. Šiuo metu tokie kroviniai stringa patikros punktuose dėl papildomo ir perteklinio dokumentų pildymo ir kamščių. Tai yra didelis smūgis vežėjams ir gamintojams.
 
Siekiant užtikrinti sklandų krovinių judėjimą visoje ES Lietuva pritarė Europos Komisijos minčiai suvienodinti pasienio patikros procedūras ir papildomai pasiūlė įvesti reguliarų vairuotojų sveikatos patikrinimą ir nuolatinį informacijos apsikeitimą tarp atsakingų valstybių institucijų. Toki būdu būtų galima mažinti poreikį tikrinti kiekvieną vilkiką pasienyje. Ši priemonė galėtų būti naudinga ilgesnėje perspektyvoje, jeigu eilių problema kartotųsi.
 
Lietuva pritarė Europos Komisijos siūlymui užtikrinti, kad visos ES piliečiams turi būti suteikta galimybė grįžti namo. Šiuo metu, beveik sustojus antžeminiam susisiekimui per Lenkiją, siekiama, kad Lietuvai ir kitoms valstybėms narėms būtų sudaryta galimybė išlaikyti bent minimalų reguliarų susisiekimą oro transportu, taip pat didinamos susisiekimo galimybe keltais, užsakomaisiais skrydžiais. Nepaisant to, kad pritaikė maksimalios kontrolės priemones, Vilniaus oro uostas išlieka atviras.
 
Lietuva nuo kovo 16 dienos ėmėsi ypatingai griežtų kontrolės priemonių, atstatyta Lietuvos sienų kontrolė prie vidinių ES sienų, vykdoma patikra, sumažintas veikiančių pasienio punktų skaičius ir nurodyta per kuriuos konkrečius sienos kirtimo punktus ir oro bei jūrų uostus galima kirsti Lietuvos sieną. Iki kovo 23 d. 00:00 val. suteikta galimybė asmenims, grįžtantiems į savo gyvenamosios vietos valstybę, tranzitu kirsti Lietuvos teritoriją be būtinojo sustojimo.

Šaltinis Susisiekimo Ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt