Europos Parlamente pristatyta Lietuvos pažanga įgyvendinant projektą „Rail Baltica“

2019 11 28

Europos Parlamento narių suburtai projekto „Rail Baltica" draugų grupei („Friends of „Rail Baltica") Strasbūre pristatyta šio projekto įgyvendinimo pažanga. Tarp Baltijos šalių Lietuva yra labiausiai pažengusi įgyvendinant šį projektą.

„Galime pasidžiaugti, kad šiuo metu Lietuva sėkmingai įgyvendina tarptautinius transporto projektus. Esame lyderiai Baltijos šalyse įgyvendinant projektą „Rail Baltica". Europinė geležinkelio linija jau siekia Kauną ir tiesiama toliau iki Kauno intermodalinio terminalo. Jau kitais metais ji sujungs šį terminalą su Europos pagrindiniu geležinkelių tinklu. Artimiausias mūsų tikslas – įdarbinti sukurtą infrastruktūrą ir suformuoti transporto srautus „Rail Baltica" linijai", – sakė susisiekimo viceministras Gytis Mažeika.

Kauno intermodalinio terminalo sujungimas, naujos multimodalinių vežimų galimybės, „paskutinės mylios" logistika, užtikrinanti krovinių pristatymą tarp geležinkelio stočių bei terminalų ir gamybos, paskirstymo ar pardavimo vietų, sukurs reikalingą logistikos, sandėliavimo ir transporto grandinę bei užtikrins papildomus pajėgumus krovinių gabenimui į Lenkiją, padidins Lietuvos transporto sektoriaus patrauklumą Azijos–Europos krovinių koridoriuje.

Šiuo metu rengiamasi „Rail Baltica" statyboms link Lietuvos ir Latvijos valstybių sienos. Taip pat rengiami teritorinio planavimo dokumentai Kaunas–Vilnius atkarpai ir linijos greitinimui Lenkijos link.

Prognozuojamos globalios krovinių srautų tendencijos rodo, kad Šiaurės–Baltijos jūrų transporto koridorius turi potencialą pritraukti krovinius, tiek atkeliaujančius sausuma, tiek jūrų keliu per Pietinius Europos uostus iš Tolimųjų Rytų. „Rail Baltica" augins geležinkelio transporto ir logistikos rinkos dalyvių veiklos apimtis, sudarys galimybę plėstis ir siūlyti naujas veiklos kryptis.

Pristatyme taip pat aptarti klausimai, kuriuos reikia spręsti nacionaliniame ir bendrame projekto lygmenyje. Taip siekiama greičiau ir efektyviau įgyvendinti projektą. Vienu svarbiausių klausimų išlieka tolimesnio projekto finansavimo iš Europos Sąjungos fondų užtikrinimas.

 

LR Susisiekimo ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt