Saulės elektrinė - pasitikrink ar gali prisijungti prie elektros skirstymo tinklo

2019 10 10

 

Neslūgstant gyventojų norui įsirengti atsinaujinančių energijos šaltinių – saulės ar vėjo elektrinę, ESO klientus ragina būti budriems ir nepasikliauti vien gražiais rangovų pasiūlymais suspėti gauti valstybės dotaciją dar šiemet. Ne vienas atvejis rodo, kad klientai skubėdami kuo greičiau įrengti saulės ar vėjo elektrinę, nepasivargina išsiaiškinti elektros tinklo pajėgumo, o vėliau paaiškėja, kad elektrinė įrengta, bet ji negali būti prijungta prie skirstomojo elektros tinklo. Dėl rangovų abejingumo arba klientų nežinojimo, paaiškėja, kad neužtenka tinklo pajėgumo priimti generuojamą elektros energiją.

ESO rekomenduoja, dar prieš įrengiant saulės jėgainę - būtinai pasitikrinti ar elektrinė gali būti prijungta prie ESO skirstomojo tinklo ir kokiomis sąlygomis. ESO operatyviai išduodamose sąlygose bus detaliai nurodyta ar skirstomasis tinklas galės priimti saulės elektrinės pagamintą elektrą.

„Kliento turima vartojimo galia, nebūtinai reiškia kad bus galima įrengti tokios pat galios elektrinę. Būtinai gaukite iš ESO sąlygas, kuriose bus nustatytos elektrinės prijungimo galimybės," - pataria Renaldas Radvila, ESO Paslaugų tarnybos vadovas.

ESO fiksuoja atvejus Vilkaviškio, Šiaulių, Alytaus rajonuose, kai klientai paskubėję įsirengti saulės elektrinę sužino, kad reikalinga tinklo rekonstrukcija. O tai nemenkos investicijos - priklausomai nuo konkrečios situacijos, tinklo rekonstrukcijos sąmata siekia nuo 10 iki 50 tūkst. eurų. Šią investiciją turi sumokėti jėgainės savininkas, o ne visi elektros naudotojai, per skirstymo tarifą apmokant sąskaitas už elektros energiją.

Dar liūdnesnė patirtis būna, kai elektrinės prijungiamos savavališkai. Dėl savavalių darbų, be elektros lieka tiek pats elektrinės savininkas, tiek aplinkiniai kaimo, miestelio ar regiono gyventojai. Netinkamai eksploatuojamos jėgainės sutrikdė kaimynystėje esančių kitų elektrinių darbą, sugadino kaimynų buitinę techniką, o ir paties jėgainės savininko naujai sumontuotą elektrinę. Tokios aplinkybės susiklosto, kai rangovas nesivargina, o jėgainės savininkas nežino, kad prieš diegiant elektrinę būtina suderinti diegimo sąlygas su ESO. Išsamiau apie gaminančių vartotojų prijungimą prie ESO tinklo galima sužinoti - https://www.eso.lt/lt/namams/elektra/jei-elektra-gaminu-pats/kaip-prijungiamas-gaminantis-klientas.html.

ESO specialistai primygtinai ragina nesiimti savavališkų veiksmų montuojant saulės elektrines, būtinai gauti Bendrovės išduodamas prijungimo sąlygas, patikėti darbą atestuotiems ir išmanantiems elektrinių įrengimo darbą specialistams. Svarbu nepamiršti, kad atlikus darbus, rangovai turi pateikti deklaraciją ESO, kad elektrinė sumontuota tvarkingai ir veiks tinkamai.

Primename, kad norintiems įsirengti iki 30 kilovatų (kW) galios elektrines, nuo liepos taikomos supaprastintos ir trumpesnės procedūros (tiek verslui, tiek gyventojams). Klientams nebereikia leidimo plėtoti elektros energijos gamybos pajėgumo ir leidimo gaminti elektros energiją. Tokie pokyčiai leidžia sutvarkyti visus formalumus ne per keletą mėnesių, kaip anksčiau, o per 30 dienų.

 

AB „Energijos skirstymo operatorius" (ESO)

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt