Kelių transporto vežėjams bus paprasčiau gauti veiklos licenciją

2019 09 13

Siekdama sumažinti administracinę naštą kelių transporto vežėjams, Susisiekimo ministerija siūlo supaprastinti licencijų, reikalingų kroviniams ar keleiviams vežti, išdavimą. Tai numatoma naujose Kelių transporto veiklos licencijavimo taisyklėse, kurias ministerija teikia svarstyti Vyriausybei.

„Naujai reglamentuodami kelių transporto veiklos licencijavimą siekėme įsiklausyti į Lietuvos vežėjų poreikius ir pašalinti visas kliūtis, apsunkinančias verslo organizavimą ar administracinius procesus. Mažinti administracinę naštą siekiame visose ministerijos kuruojamose srityse", – sakė susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius.

Kelių transporto vežėjai, turintys Bendrijos licenciją vežti krovinius ir (ar) keleivius už atlygį, kiekvienai šiam tikslui naudojamai transporto priemonei turi turėti šios licencijos kopiją. Pagal šiuo metu galiojančias Kelių transporto veiklos licencijavimo taisykles tokiose licencijų kopijose nurodomi konkrečios transporto priemonės duomenys – markė, modelis ir valstybinis registracijos numeris.

Tais atvejais, kai valstybinis registracijos numeris keičiasi, pvz., buvo pamestas arba transporto priemonė buvo parduota ar nupirkta kita, vežėjai patiria nepatogumų – jie turi kreiptis į licencijas išduodančias institucijas dėl naujos licencijos kopijos išdavimo, o tuo laikotarpiu, kol kopija bus išduota, transporto priemonė negali būti naudojama. Tai trukdo optimaliai planuoti ir organizuoti vežimo procesus, didina vežėjų išlaidas.

Šiam procesui palengvinti naujose Kelių transporto veiklos licencijavimo taisyklėse nustatoma, kad vežėjui išduodamoje licencijos kopijoje nebus nurodomi minėti konkrečios transporto priemonės duomenys. Vežėjui bus išduota tiek licencijos kopijų, kiek leidžia jo finansinė būklė, ir jis pats, prisijungęs prie Lietuvos transporto saugos administracijos paslaugų interneto svetainės („e.VKTI"), galės licencijos kopijai priskirti konkrečią kelių transporto priemonę.

Atsižvelgiant į Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą, nustatantį bendrąsias profesinės vežimo kelių transportu veiklos sąlygų taisykles, naujose Kelių transporto veiklos licencijavimo taisyklėse taip pat nustatomi minimalūs terminai, per kiek laiko vežėjo įmonė privalo ištaisyti padėtį, jeigu nevykdomas vienas iš šių reikalavimų: turėti transporto vadybininką, būti nepriekaištingos reputacijos, turėti faktinę ir nuolatinę buveinę ir atitikti finansinės būklės reikalavimą. Šiems licencijuojamos veiklos neatitikimams pašalinti suteikiami ne trumpesni kaip 2–4 mėnesių laikotarpiai.

 

LR Susisiekimo ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt