Vilniaus oro uoste – ES investicijos į lėktuvų riedėjimo takų plėtrą

2019 09 03

 

Vilniaus oro uoste planuojama lėktuvų riedėjimo takų plėtra, leisianti orlaiviams atlikti mažiau sudėtingų manevrų bei sutrumpinti nutūpusių ir pakilimui riedančių lėktuvų riedėjimo laiką. Panaudojant Europos Sąjungos fondų investicijas, numatoma praplatinti ir pailginti vieną esamą riedėjimo taką bei įrengti vieną naują.

„Tarptautiniame Vilniaus oro uoste kasmet vykdoma vis daugiau skrydžių, aptarnaujama daugiau keleivių. Svarbu, kad oro uosto infrastruktūra atitiktų šiuos augančius poreikius ir užtikrintų skrydžių saugą, patogumą keleiviams. Be to, planuojami projektai svarbūs ir aplinkosaugos požiūriu – jie leis oro uoste sumažinti aviacijos skleidžiamą triukšmą ir oro taršą", – sakė susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius.

Siekiant sumažinti orlaivių manevravimo trukmę, iki 2021 m. planuojama įrengti vieną naują riedėjimo taką. Tai leis sutrumpinti laiką, reikalingą lėktuvams riedėti tarp šiaurinio perono bei kilimo ir tūpimo tako pradžios. Projekto vertė – 1,9 mln. eurų, iš jų numatomos ES fondų investicijos – 0,9 mln. eurų.

Taip pat numatoma praplatinti ir pailginti šiuo metu esamą riedėjimo taką F. Dėl to sutrumpės nutūpusių ir pakilti besirengiančių orlaivių riedėjimo laikas. Šį projektą planuojama įgyvendinti 2020–2022 m. Bendra projekto vertė – 9,3 mln. eurų, iš jų 4,6 mln. eurų – planuojamos ES lėšos.

Abu minėti projektai susisiekimo ministro įsakymu įtraukti į ES investicijomis finansuojamų projektų sąrašą.

Šiuo metu Vilniaus oro uoste yra vienas lėktuvų kilimo ir tūpimo takas bei penki riedėjimo takai. Riedėjimo takų infrastruktūra nėra pakankama – orlaiviai turi atlikti daug sudėtingų manevrų, kad nusileidę pasiektų stovėjimo vietą perone arba iš stovėjimo vietos perone pasiektų kilimo pradžios vietą. Išplėtus šią infrastruktūrą sumažės avarijų rizika, o dėl trumpesnio riedėjimo laiko bus trumpiau skleidžiamas lėktuvų variklių triukšmas, sumažės orlaivių degalų sąnaudos ir oro tarša.

 

LR Susisiekimo ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt