Lietuvos paštas įspėja: po „Brexit“ siuntas siųsti į Jungtinę Karalystę teks kitaip

2019 03 28

Lietuvos paštas rengiasi galimam Jungtinės Karalystės (JK) išstojimui iš Europos Sąjungos ir peržiūri siuntų gavimo ir išsiuntimo procedūras. Įvykus „kietajam" išstojimui, Jungtinė Karalystė Europos Sąjungos narėms taps „trečiąja šalimi", todėl iš jos į Lietuvą siuntose atkeliaujančios prekės, jų vertei viršijus atleidimo nuo importo mokesčių lengvatai taikytiną ribą, privalės būti apmokestintos importo mokesčiais.

„Įvykus „kietajam" „Brexit" scenarijui, pašto siuntų gavimas ir siuntimas vyktų taip pat, kaip ir su bet kuria kita ne Europos Sąjungos šalimi, pavyzdžiui JAV, Rusija, Kinija. Šiuo metu į Jungtinę Karalystę ir iš jos siunčiamoms pašto siuntoms muitinės formalumai nėra taikomi, tačiau „kietojo" „Brexit" atveju į šią šalį siunčiamoms siuntoms turės būti užpildyta pašto muitinės deklaracija. Atkreipiame dėmesį, kad eksporto iš Lietuvos į JK atveju papildomi mokesčiai, susiję su muitinės formalumais, siuntėjui nebus taikomi, tačiau siuntos gavėjas JK turės ją deklaruoti muitinėje ir sumokėti taikomus importo ir deklaravimo mokesčius. Tai reiškia, kad siuntos ir korespondencija iki gavėjo keliaus ilgiau, nes turės pereiti visas papildomas (taip pat ir muitinio tikrinimo) procedūras, todėl iš anksto atsiprašome savo klientų", – sako Lietuvos pašto Rinkodaros ir pardavimų direktorius Norbertas Žioba.

Pasak jo, lauktuves ar dovanas iš Jungtinės Karalystės namo siunčiantys asmenys neturėtų išsigąsti, nes mažesnės nei 45 Eur vertės vieno privataus asmens kitam privačiam asmeniui nekomerciniais tikslais į Lietuvą atsiųstos siuntos importo mokesčiais nebus apmokestinamos. Perkant šios šalies elektroninėse parduotuvėse (Amazon, eBay ir pan.) ir siunčiantis prekes į Lietuvą, svarbu atsiminti, kad visų prekių, siunčiamų vienoje siuntoje, vertei viršijus 22 Eur, prekes reikės deklaruoti muitinėje ir sumokėti importo bei pašto deklaravimo mokesčius. Jeigu siuntos vertė bus didesnė nei 150 Eur, siuntos gavėjas turės sumokėti ne tik importo PVM, pašto tarpininkavimo mokestį, bet ir muitus, jei jie konkrečiai prekių grupei taikomi.

„Lietuvos pašto verslo klientams aktualu tai, kad prekėms, kurios nėra importo mokesčių lengvatų objektas, bus taikomi Pasaulio prekybos organizacijos importo muitai ir (arba) skaičiuojamas importo PVM bei akcizas (jei taikytina). Be to, jau dabar rekomenduojame verslui, palaikančiam prekybinius ryšius su JK, pasirūpinti EORI (Ekonominės veiklos vykdytojų registracijos ir identifikavimo) kodo (jei jo dar neturi) registravimu, o šiuo metu turinčiam Jungtinės Karalystės suteiktą EORI kodą, jo perregistravimu, nes nuo Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES datos JK muitinės išduotas kodas nebegalios", – sako Lietuvos pašto Rinkodaros ir pardavimų direktorius N. Žioba.

EORI – tai Europos Bendrijoje unikalus kodas, kurį ekonominės veiklos vykdytojams ir kitiems asmenims suteikia valstybės narės muitinė. EORI kodas naudojamas ekonominės veiklos vykdytojams ir kitiems asmenims identifikuoti, jiems atliekant muitinės formalumus: įforminant importo, eksporto, tranzito muitinės procedūras, teikiant prašymus išduoti muitinės veiklos taisyklėmis numatytus leidimus ir pan. EORI registracijai reikalingus duomenis galima pateikti iki Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES datos arba tuo metu, kai pirmą kartą pateikiama deklaracija ar prašymas priimti muitinės sprendimą.

 

AB Lietuvos paštas

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt