Lietuva ir Kazachstanas stiprina ekonominį bendradarbiavimą

2019 03 05

 

Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje vykusiame 12-ajame Lietuvos ir Kazachstano tarpvyriausybinės ekonominio ir prekybinio bendradarbiavimo komisijos (TVK) posėdyje nuspręsta stiprinti dvišalius ekonominius ryšius, plėtoti bendradarbiavimą transporto srityje, siekiant didinti pervežamų krovinių mastą ir įgyvendinti bendrus projektus. Posėdyje taip pat aptartos galimybės pritraukti daugiau turistų bei plėtoti bendradarbiavimą žemės ūkio, energetikos, informacinių technologijų, sveikatos apsaugos ir kitose srityse.

Lietuvos ir Kazachstano dvišalio bendradarbiavimo nuostatos įtvirtintos protokolu, kurį pasirašė TVK pirmininkai – Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius ir Kazachstano Respublikos finansų viceministras Kanatas Bajedilovas.

„Lietuvą ir Kazachstaną sieja glaudus ekonominis bendradarbiavimas, tačiau erdvės jo stiprinimui apstu. Siekiant paskatinti abiejų šalių verslo bendradarbiavimą pernai metais įgyvendinti du sprendimai: tiesioginis skrydis, sujungęs Vilnių ir Astaną, bei investicijų garantijos į Kazachstaną eksportuojančiam Lietuvos verslui. Šiandien sutartos bendradarbiavimo gairės prisidės prie tolesnio bendradarbiavimo prekybos, logistikos ir turizmo srityse", – teigia ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius.

2018 metais Lietuvos įmonės į Kazachstaną daugiausia eksportavo mašinų ir mechaninių įrenginių (22,3 proc.), elektros mašinų, įrenginių ir jų dalių (15,5 proc.), antžeminių transporto priemonių (10,5 proc.), dirbinių iš geležies ir plieno (6,1 proc.). 2018 metais iš Kazachstano į Lietuvą daugiausia importuota mineralinio kuro (97 proc.).

2018 metais prekybos apyvarta tarp Lietuvos ir Kazachstano siekė 1,227 mlrd. eurų, Lietuvos eksportas į Kazachstaną – 378,1 mln. eurų, o importas iš Kazachstano – 849,3 mln. eurų. 2018 metais Kazachstanas buvo 19 pagal dydį eksporto ir 13 – importo partneris.

2018 metais trečiojo ketvirčio pabaigoje Kazachstano tiesioginės užsienio investicijos Lietuvoje siekė 8,89 mln. eurų, o Lietuvos investicijos Kazachstane 3,29 mln. eurų. Pagal tiesioginių užsienio investicijų dydį Lietuvoje Kazachstanas užėmė 37-ąją vietą, o pagal Lietuvos tiesiogines užsienio investicijas užsienyje – 26-ąją vietą.

 

Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt