JUBILIEJINIS KLAIPĖDOS ŠVIESŲ FESTIVALIS STEBINS DAR DIDESNIAIS UŽMOJAIS

2019 01 22

 

Jubiliejiniame Klaipėdos šviesų festivalyje – dar gausesnė renginių ir interaktyvių pramogų programa, įspūdingi šviesos ir muzikos įrangos kiekiai, specialus projektas Neringoje, Skonių aikštė smaguriams ir daug kitų naujienų. Visa tai šiandien išsamiai pristatyta festivalio rengėjų – VšĮ „Klaipėdos šventės“ - organizuotoje spaudos konferencijoje.

Pagrindinis projektas – italų „Širdis“
Jubiliejinis Klaipėdos šviesų festivalis į uostamiestį sugrįžta vasario 14-17 dienomis, renginio moto lieka toks pats: „Ryškiausias mieste!”. Ir šiemet festivalis dedikuojamas dviem svarbioms vasario progoms - Lietuvos nepriklausomybės dienai ir Šv. Valentino dienai. V-asis Šviesų festivalis išskirtinai tarptautiškas – jame net septyni šviesos instaliacijų projektai iš užsienio šalių - Italijos, Prancūzijos, Suomijos, Latvijos.
Pagrindinį festivalio projektą „Širdis“ pristatys italų kompanija „MarianoLight“, pernai festivalio žiūrovus sužavėjusi įspūdingu, Baltijos šalyse dar nematytu „Šimtmečio vartų“ projektu. Ąžūrinių konstrukcijų, šviesų ir specialios programinės įrangos pagalba ir šiemet bus kuriamas nepamirštamas šviesų efektų šou, kurį lydės lydės žinomi užsienio ir lietuvių muzikos kūriniai.
Į Klaipėdą jau gabenamas rekordinis šviesos instaliacijų įrangos kiekis. Vien pagrindinio projekto įranga iš Italijos gabenama dviem 13,5 metro ilgio vilkikais.
Šiais metais Klaipėdos šviesų festivalyje ypač aktyviai dalyvauja ir mūsų šalies menininkai, verslininkai, kūrėjai, taip pat - ypač aktyvūs Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto studentai bei absolventai. Visų jų dėka renginių programą papildys daugiau negu trisdešimt nuolatinių projektų, kurie keturis vasario vakarus vyks įvairiose miesto erdvėse. Festivalio programoje yra ir apie dešimt momentinių (laikinų) projektų.
„Klaipėdos šviesų festivalio augimo dinamika – labiau negu įtikinanti“, - iš anksto sveikindamas Šviesų festivalio rengėjus su jubiliejumi sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. „Festivalis subūrė miesto bendruomenę, kuri labai aktyviai prisidėjo siūlydama savo idėjas bei iniciatyvas – tai vienas iš labai svarbių pasiekimų“,- pažymėjo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.


Specialus projektas - Neringoje
Pirmąkart Klaipėdos šviesų festivalio geografija išsiplės už miesto ribų ir „užkabins“ anapus marių esančią Neringos miesto savivaldybės teritoriją. Specialus festivalio projektas vyks viename labiausiai lankomų Neringos objektų – Juodkrantėje esančiame Raganų kalne, kurio medinių skulptūrų ekspozicijai šiemet sukanka keturiasdešimt metų.
Spaudos konferencijoje, kurioje buvo pristatyti svarbiausi artėjančio Šviesų festivalio akcentai, VšĮ „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys pasidžiaugė Klaipėdos ir kaimyninių savivaldybių bendradarbiavimu, kuris prisideda prie kultūrinio ir ekonominio regiono stiprinimo.
„Paraiškoje, kurią Klaipėda teikė, pretenduodama į Europos kultūros sostinės titulą, buvo kalbama apie glaudų kaimyninių savivaldybių bendradarbiavimą. Džiugu, kad šiemet Klaipėdos šviesų festivalis išsiplėtė ir vienas iš įdomesnių ir labiausiai intriguojančių projektų įsikurs Neringoje“,- pastebėjo R. Žiubrys.
Projekto Raganų kalne iniciatorius - Neringos savivaldybė, neslepianti ambicijų auginti renginį, - pasirūpino patogia renginio Juodkrantėje lankytojų kelione. Vasario 15 – 16 dienomis keliaujantys į renginį nušvitusiame Raganų kalne bus nemokamai keliami šviečiančiais Smiltynės perkėlos keltais ir iki vietos (taip pat – atgal), gabenami specialiais šviečiančiais autobusais. Anot vicemero Narūno Lendraičio, planuojama, kad šiais metais Raganų kalne nušvis 12 skulptūrų ir kalno papėdė, bus organizuojamos naktinės ekskursijos. Čia įsikurs ir pernai Danės krantinėje eksponuotos suomių menininko Alexander Reichstein skulptūros.

Šviesų projektai – visame mieste
VšĮ „Klaipėdos šventės“ projektų vadovė Goda Giedraitytė kvietė vasario 14-17 d. vakarais pasivaikščioti senamiesčio gatvelėmis, atrasti šviesos projektus, patiems sudalyvauti interaktyviose pramogose. O jų tikrai bus daug.
Danės krantinėje bus galima pasigėrėti virš upės pakibusiais tamsoje sklendžiančiais šviesos žiedais ir mirgančiais jų atspindžiais vandenyje (projekto autorius – Geraud Periole, Prancūzija).
Virš žmonių galvų sklęs kito prancūzų projekto – „Medūzos“ herojės: penkios milžiniškos gyventojos akį trauks keisdamos spalvas (projekto autorius – Ghislaine Coudert).
Na, o Kūlių Vartų g. bus pristatyta vaizdo projekcija „Akvariumas“, kurios autorių Stephane Masson domina kasdieniai objektai, šviesų pagalba transformuojami į meninius sprendimus.
Vertinantieji išliekamąją fotografijų vertę galės susikurti netikėtą fotoportretą skvere prie burlaivio „Meridianas“. Neprireiks jokių specialių programėlių – čia patys tapsite meno kūrėjais, o jūsų darbai bus demonstruojami šalia esančiame ekrane ir papuoš socialinio tinklo „Facebook“ paskyrą „Klaipėdos šviesų festivalis“. Šio projekto autoriai – klaipėdiečiai.

Ragina naudotis visuomeniniu transportu
Jau skelbta, jog festivalio metu bus ribojamas automobilių eismas Klaipėdos senamiestyje. Sausio 25-ąją bus uždaryta dalis Turgaus gatvės. Pirmiausiai automobiliams teks aplenkti Turgaus gatvės atkarpą nuo Teatro aikštės iki Mėsininkų gatvės, nes čia prasidės italų menininkų instaliacijos montavimo darbai. Eismo ribojimai Turgaus gatvėje liks iki vasario 25 dienos, o festivalio dienomis įvažiuoti į senamiestį apskritai bus draudžiama. Festivalio organizatoriai ragina automobilius palikti atokiau nuo miesto centro esančiose stovėjimo aikštelėse, o iki renginių vietos keliauti visuomeniniu transportu. Kitą savaitę paaiškės, ar miesto Taryba „Klaipėdos keleiviniam transportui“ leis keleivius į Šviesų festivalį vežti nemokamai.
Laikini nepatogumai – sudedamoji kiekvieno renginio dalis, tad svarbu deramai jiems pasiruošti. Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas pastebėjo, kad miestas ruošiasi, ne mažesniems nei pernai Klaipėdą užplūdusių svečių srautams. Pasidžiaugęs, kad šiemet nebėra nepatenkintų dėl uždaromos gatvės senamiesčio verslininkų, kurie suprato festivalio naudą, S.Budinas paragino į šviesų fiestą kviesti draugus ir pažįstamus iš visų šalies kampelių ir užsienio.


Su geriausiais linkėjimais,
VšĮ „Klaipėdos šventės“
Tel.: +370 684 09174
www.klaipedossventes.lt

 

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt