Antikorupcija susisiekimo sektoriuje: sukurta prevencijos sistema, kuri taps garantu ateičiai

2018 12 11

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis šiandien pristatė valstybiniame susisiekimo sektoriuje įdiegtą korupcijos prevencijos sistemą, kuri ne tik padės greičiau išaiškinti pažeidimus, bet ir užtikrins sektoriaus veiklos skaidrumą bei neleis sugrįžti prie ankstesnių klaidų. Ši tema šiandien aptarta apskritojo stalo diskusijoje „Kova už skaidrumą – kova už valstybę“.

„Dveji metai bendro darbo susisiekimo sektoriuje jau davė apčiuopiamų rezultatų. Atlikti 143 auditai. Intensyviai vykstant skaidrinimo procesui, užkirstas kelias daugeliui pažeidimų, pradėti ikiteisminiai tyrimai, pateikti civiliniai ieškiniai, išieškoma valstybei padaryta žala. Tačiau didžiausias mūsų laimėjimas – tai per pastaruosius dvejus metus sukurta ir įtvirtinta korupcijos prevencijos sistema. Nepriklausomai nuo to, kokia bus politinė valdžia, ši sistema bus garantas ateičiai, kad tai, kas neskaidraus susisiekimo sektoriuje vyko anksčiau, jau būtų nebeįmanoma. Tai vertė, kurios šiandien dar negalime apskaičiuoti“, – sako susisiekimo ministras R. Masiulis.

Šiandien Tarptautinės antikorupcijos dienos proga ministro R. Masiulio iniciatyva surengtoje apskritojo stalo diskusijoje savo nuveiktus darbus, patirtį ir tolesnius prioritetinius tikslus korupcijos prevencijos srityje aptarė Susisiekimo ministerijos bei jos reguliavimo srities įstaigų ir įmonių vadovai, už korupcijos prevenciją atsakingi specialistai. Renginio svečiai – nuolatiniai Susisiekimo ministerijos partneriai veiklos skaidrumo srityje Specialiųjų tyrimų tarnybos, Valstybės saugumo departamento, „Transparency International“ Lietuvos skyriaus, VšĮ „Stebėsenos ir prognozių agentūra“ atstovai, taip pat kiti vieši ir privatūs sektoriaus partneriai, vykdant skaidrumo politiką. Gerąja patirtimi antikorupcijos srityje pasidalino Vokietijos geležinkelių įmonės „Deutsche Bahn“ Verslo konsultacijų direktorius Dirk Slodzinski.

Susisiekimo sektoriaus saugumo sistema Diskusijoje aptarta kovai su korupcija skirta Susisiekimo sektoriaus saugumo sistema. Jos pagrindas:

• Esminiai antikorupcijos politikos dokumentai – etikos, elgesio kodeksas, privačių interesų deklaravimas, dovanų politika, rėmimo tvarkos, viešųjų pirkimų procedūrų vadovai ir kitos tvarkos.
• Profesionalai – aukščiausio lygio vadovai, nepriklausomi valdybų nariai, antikorupcijos pareigūnai, kiti už rizikų valdymą atsakingi organizacijų darbuotojai.
• Viešumas ir pranešimų kanalai – viešinama antikorupcinė veikla ir nustatyti pažeidimai. Sukurta pranešimų sistema, kur apie sistemos pažeidimus galima pranešti anonimiškai.
• Antikorupcijos mokymų programa – darbuotojų švietimas, mokymas, nepakantumo korupcijai ugdymas.

Sektoriaus veiklos skaidrumui vertinti sukurtas kompleksinis testas, kurį naudojant bus vertinama ne tik organizacijų teisinė būklė, bet ir reali situacija viešųjų pirkimų, interesų deklaravimo, korupcijos pasireiškimo tikimybės požiūriu.

Minėtos sistemos veikimui užtikrinti nuo 2017 m. spalio mėn. visose ministerijai pavaldžiose įmonėse ir įstaigose dirba specialistai, atsakingi už korupcijos prevenciją ir veiklos skaidrumo didinimą. Susisiekimo ministerija yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartis su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT), glaudžiai bendradarbiauja su Valstybės saugumo departamentu (VSD).

Per dvejus metus Susisiekimo ministerijos iniciatyva atlikti plataus masto auditai. Juos vykdė tiek pati ministerija, bendradarbiaudama su pavaldžiomis įstaigomis ir įmonėmis, tiek savo iniciatyva pačios įmonės. Auditų metu pateikiama reikšmingų pastebėjimų, medžiaga apie nustatytus pažeidimus perduodama teisėsaugos institucijoms, pateikiami civiliniai ieškiniai pažeidimus padariusiems buvusiems įmonių vadovams.

Nuo 2016 m. gruodžio mėn. iki šiol valstybiniame susisiekimo sektoriuje atlikti 143 auditai (iš jų 22 Susisiekimo ministerijos ir 121 įstaigų ir įmonių iniciatyva), jų metu preliminariai nustatyta, kad neefektyviai buvo panaudota apie 40 mln. Eur. Iš viso pradėti 24 ikiteisminiai tyrimai (5 pagal Susisiekimo ministerijos, 19 – pagal įstaigų ir įmonių auditus), pateikti 7 civiliniai ieškiniai buvusiems vadovams, už neskaidrią veiklą iš pareigų atleisti 25 aukščiausios grandies vadovai. Pradėti ilgalaikiai žalos išieškojimo procesai.

Susisiekimo sektoriaus skaidrinimo proceso pavyzdžiai VĮ „Oro navigacija“: auditų metu nustatyti pažeidimai vykdant viešuosius pirkimus Lietuvos ir tarptautiniu mastu. Pvz., už 455 tūkst. Eur įsigyta automatinė duomenų apsikeitimo su orlaiviais sistema, kuri neatitinka įmonės poreikių, negalėjo ir nebus naudojama pagal paskirtį. Neskaidriai iš vieno tiekėjo ir nesant poreikio
įsigytos konsultacinės paslaugos už 171,9 tūkst. Eur. Neskaidriai iš vieno tiekėjo įsigyta kelionių organizavimo paslaugų už 692,5 tūkst. Eur. Šiuo metu vyksta ikiteisminiai tyrimai dėl pirkimų, kurių bendra suma – daugiau kaip 15 mln. Eur. Įmonė nutraukė 39 galiojančias neterminuotas ar neapibrėžtam laikotarpiui sudarytas sutartis. Buvęs įmonės generalinis direktorius atleistas už šiurkščius pažeidimus. Sukurtas naujas pirkimų procesas, didinamas pirkimų komisijų nešališkumas. Sukurta nauja įmonės struktūra, užtikrintas skaidrus viešųjų pirkimų procesas.


VĮ Registrų centras: vykdomas auditas, kurio tikslas – įvertinti nepagrįstai žemus kai kurių šios įmonės tvarkomų registrų duomenų teikimo įkainius kelioms didelėms įmonėms. Pastaruosius kelerius metus kai kurios įmonės Registrų centrui už duomenų vienetą mokėjo bent 4,5 karto mažiau nei kiti tokių pačių duomenų gavėjai. Įtariama pasipelnymo iš valstybės schema, neskaidrus ir neefektyvus valstybės informacinių išteklių valdymas. Aptikus šią schemą, keičiami neteisėtai sumažinti įkainiai, visiems duomenų gavėjams bus taikomi vienodi Vyriausybės nutarime nustatyti įkainiai. Nustatyta ir kitų pažeidimų – pvz., 2014–2018 m. viena įmonė neatlygintinai naudojosi virtualiais serveriais, dėl ko Registrų centras patyrė nuostolių. Kreiptasi į įmonę dėl nuostolių atlyginimo. Dėl įmonėje nustatytų pažeidimų pradėtas ikiteisminis tyrimas.


AB „Lietuvos geležinkeliai“ ir jos įmonių grupė: 2017 m. pradžioje Susisiekimo ministerija inicijavo nepriklausomą AB „Lietuvos geležinkeliai“ veiklos ir finansinį auditą, ministras R. Masiulis kreipėsi į FNTT, STT, VSD ir VPT dėl AB „Lietuvos geležinkeliai“ veiklos tyrimų ir įvertinimo nacionalinio saugumo aspektu. Preliminariai nustatyta galima žala siekia 4,4 mln. Eur. Pvz., dviaukščių elektrinių traukinių pirkimo auditas atskleidė, kad buvo pažeistos vidaus procedūros, sutartis sudaryta be valdybos sutikimo, dalis prekių nupirkta brangiau nei planuota pirkimo
vertė (galima žala – 2,07 mln. Eur). UAB „Geležinkelio tiesimo centras“ nepasinaudojo galimybe būti pagrindiniu partneriu tiesiant geležinkelio linijas, nors buvo pajėgi tai atlikti, todėl galimai neteko 29 proc. „Lietuvos geležinkelių“ už darbus sumokėtos sumos; dėl laiku neįvykdytų darbų teko mokėti delspinigius; neužtikrinta birių medžiagų apskaita, paaiškėjo trūkumai, atsiradę dėl darbuotojų veiksmų. Galima žala – 2,05 mln. Eur. Perduota FNTT, atliekamas ikiteisminis tyrimas.


AB „Smiltynės perkėla“: Susisiekimo ministerijai bendradarbiaujant su FNTT, išaiškinta sukčiavimo schema, kuomet pasinaudojus nepriklausiančiomis perkėlimo keltais kompensacijomis šimtai krovininių transporto priemonių nelegaliai kėlėsi į Neringą ir iš jos. FNTT tyrimo metu nustatyta, kad per pastaruosius dvejus metus AB „Smiltynės perkėlos“ keltais, pasinaudojus Neringoje registruotų bendrovių leidimais, nemokamai buvo perkelta apie 4 tūkst. krovininių transporto priemonių. Valstybei jau grąžinta 350 tūkst. Eur padaryta žala. Šių metų sausio–lapkričio mėn., palyginti su atitinkamu 2017 m. laikotarpiu, neatlygintinai perkeltų transporto priemonių sumažėjo 5370. Iš jų labiausiai (44,3 proc.) sumažėjo neatlygintinai perkeltų autobusų ir krovininių automobilių.

 

LR Susisiekimo ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt