Reorganizuota „Kelių priežiūra“: pirmųjų metų apžvalga

2018 11 22

 

Sujungus 11 regioninių kelių priežiūros įmonių įkurta VĮ „Kelių priežiūra“ skaičiuoja teigiamus pirmųjų veiklos metų rezultatus ir nuosekliai juda iškeltų tikslų link: geresnių darbo sąlygų kūrimo, modernaus valdymo modelio, kokybiškesnių kelių priežiūros paslaugų.

„Regioninių įmonių sujungimas į vieną įmonę leidžia operatyviai dalintis užduotimis, efektyviau išnaudoti dešimtmečius atskirose kelių priežiūros įmonėse sukauptą patirtį. Susijungę į vieną įmonę, optimizavome kaštus, centralizavome viešuosius pirkimus, gerinome kelių priežiūros kokybę, diegėme inovacijas, daug dėmesio skyrėme veiklos sertifikavimui ir skaidrumui: pasitvirtinome antikorupcijos politiką, įdiegę kuro kontrolę sutaupėme ketvirtį milijono eurų“, – pabrėžia atsinaujinusios „Kelių priežiūros“ vadovas Darius Aleknavičius.

Suplanuoti pirkimai padeda sutaupyti

Įmonei centralizavus pirkimus, žiemos sezonui ruošiamasi iš anksto – nuo šių metų druska perkama dar vasarą, atlikus rinkos konsultacijas ir keliant aukščiausius reikalavimus kokybei.

„Savo darbe taikome gerąsias verslo vadybos praktikas: analizuojame rinką, aktyviai kviečiame tiekėjus teikti pasiūlymus, deramės, reaguojame į savo klaidas ir iš jų mokomės, vis daugiau pirkimų yra atvirų, tiekėjai dalyvauja konkurencingomis sąlygomis. Pavyzdžiui, šiais metais druskos konkursams ėmėme ruoštis dar pavasarį, susitikome su esamais ir potencialias tiekėjais, druskos gamintojais, ieškojome alternatyvų, aktyviai derėjomės, todėl druską įsigijome 10 proc. pigiau nei ankstesniais metais, kas leis per metus sutaupyti apie 600 tūkst. eurų“, – teigia įmonės generalinis direktorius.

Šiemet taip pat buvo atnaujinta ir įmonės naudojama kelių priežiūros technika: perkant naujus kelių barstytuvus buvo sutaupyta 15 proc., 50 proc. pigiau nei planuota atlikti technikos kontrolės (GPS ir sistemos aptarnavimo) pirkimai – per 5 metus planuojama sutaupyti apie 200 tūkst. Eur už kokybiškesnes ir didesnių apimčių paslaugas. Viešųjų pirkimų tarnyba įmonę įvertino kaip teigiamą pavyzdį vykdant viešuosius pirkimus.

Anot D. Aleknavičiaus, apjungus įmones atliktų vidaus auditų metu buvo rasta nemažai pažeidimų ir pateikta gausybė rekomendacijų dėl kontrolės stiprinimo. Pirkimų centralizavimas ir rekomendacijų įgyvendinimas iš pradžių buvo itin sudėtingas tiek dėl pasikeitusių pirkimų apimčių, tiek dėl jų kompleksiškumo ir kompetencijos stokos, tačiau jau 2018 m. antrą pusmetį situacija iš esmės ėmė keistis – ženkliai sutrumpėjo didelių konkursų trukmė, išaugo pasiūlymus teikiančių įmonių skaičius, stebimas aktyvesnis tiekėjų konkuravimas, kas leidžia įmonei veikti efektyviai, skaidriai, taupyti ir gauti kokybiškas paslaugas ar gaminius.

Sutaupytos lėšos – investicija į kokybę

Pasak generalinio direktoriaus, dalis sutaupytų lėšų, 250 tūkst. Eur, yra „grąžinamos“ mokesčių mokėtojams, gerinant kelių priežiūros kokybę. Vasaros sezono metu įmonė iš viso suprofiliavo (sutankino) daugiau nei 190 mln. kv. metrų žvyro dangos, kiekvienas žvyrkelis vidutiniškai buvo suprofiliuotas daugiau nei tris kartus. Didelis dėmesys buvo skiriamas žvyrkeliams, kurie veda link lankytinų objektų, sodybų, jais važiuoja tarpmiestiniai autobusai.

Prieš žiemos sezoną buvo optimizuoti visi valstybinių kelių priežiūros maršrutai – atlikta 100 ribų pakeitimų tarp kelių tarnybų, dėl ko žiemos mechanizmų rida turėtų sumažėti 5 proc., o kelių priežiūros trukmė – 8 proc.

VĮ „Kelių priežiūra“ tiesioginei veiklai nenaudojamą turtą (64 nekilnojamojo turto objektų – 16 tūkst. kv. m) perduoda Turto bankui: poilsio namus Juodkrantėje bei Trakų r., butus Akmenėje, Utenoje, įvairius pastatus Jurbarko r., Tauragėje ir kt. Turto analizė vis dar atliekama, vertinamas turto funkcionalumas, t.y. kiek jis yra reikalingas įmonės tiesioginei veiklai vykdyti. Taip pat buvo išspręsta dešimtmečius besitęsusi problema – neteisėtas druskos sandėlis Juodkrantėje. Jis buvo nugriautas, kelių priežiūra vykdoma iš žemyninės dalies.

Žiema nebeužklups netikėtai

Viena iš svarbiausių šių metų įmonės veiklos naujienų – spalio 23 d. pažangiausio Lietuvoje Kelių priežiūros valdymo centro atidarymas (KPVC), kuris leidžia įmonės darbuotojams greičiau reaguoti į kintančias oro sąlygas bei efektyviai panaudoti turimus resursus.

„Kelio būklės prognozavimas suteikia galimybę tikslingai rūpintis prevenciniais barstymais, eismo ir oro sąlygų stebėjimas leidžia 46 kelių tarnyboms į kiekvieną situaciją reaguoti operatyviau, priežiūros darbų stebėjimas užtikrina kelių tarnybų darbų kokybę ir kontrolę, tikslingą druskos barstymą, jos sutaupymą, sumažėjusią žiemos mechanizmų ridą“, – teigia direktorius.

 

VĮ „Kelių priežiūra"

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt