JAV ir Kinijos prekybos mūšyje – šansas pasižymėti Lietuvos eksportuotojams

2018 11 06

 

Iš JAV ir Kinijos ekonominius santykius kaustančios įtampos Lietuvos eksportuotojai gali tik išlošti, nes Kinija kaip įmanydama siekia pagerinti prekybinius ryšius su kitomis valstybėmis ir drąsiai atveria duris užsienio tiekėjams. Tai įrodo ir lapkričio 5-10 d. pirmą kartą vykstanti Kinijos tarptautinė importo paroda „China International Import Expo“, kurioje dalyvauja 18 lietuviškų įmonių.

„China International Import Expo“ paroda žada būti rekordinis verslo renginys Kinijoje. Organizatorių teigimu, į parodą atvyksta daugiau nei 2,8 tūkst. įmonių iš daugiau kaip 130 šalių ir regionų, o jų prekes ir paslaugas vertins apie 160 tūkst. registruotų pirkėjų iš 80 tūkst. kiniškų ir užsienio bendrovių. Išskirtinai tik užsienio gamintojams ir tiekėjams, norintiems importuoti į Kiniją, skirtoje parodoje
„Versli Lietuva“ organizuoja du nacionalinius stendus, skirtus tekstilės ir plataus vartojimo prekių gamintojams bei maisto pramonei. 18 įmonių parodoje užims daugiau nei 160 kv. metrų plotą.

„Lietuva deda daug pastangų, kad būtume tarp valstybių, kurias atpažįsta ir mėgsta 1,4 mlrd. vartotojų rinka. Esame pirmoji pasaulyje šalis, priėmusi pasiūlymą dalyvauti šioje parodoje. Tai rodo mūsų tvirtą įsitikinimą, kad prekyba su Kinija yra ateitis, o kinai tokį požiūrį labai palankiai vertina ir skatina. Į visos pasaulio verslo bendruomenės laukiamą metų renginį lietuvių bendrovės veržėsi net ir pasibaigus oficialiai registracijai“, - sako Daina Kleponė, „Versli Lietuva“ generalinė direktorė.

Pasak D. Kleponės, prekybiniai ryšiai su Kinija tampa vis intensyvesni. Nuo 2012 m. lietuviškos kilmės prekių eksportas į Kiniją išaugo daugiau nei du kartus ir pernai siekė 130 mln. eurų. Per pirmąjį šių metų pusmetį lietuviškos įmonės pardavė prekių už daugiau nei 70 mln. eurų. „Versli Lietuva“ analitikų vertinimu, Kinijos rinkoje dideles perspektyvas turi tradicinių Lietuvos pramonės sektorių atstovai – baldų, tekstilės, maisto gamintojai.

„Ruoštis parodai pradėjome dar sausį. Jaučiame kinų bendrovių susidomėjimą, kurį dar labiau paskatino intensyvi komunikacija nuo pat metų pradžios Kinijos žiniasklaidoje. Reportažus apie Lietuvą ir pasiruošimą dalyvauti parodoje rodė ir šalies pagrindinė valstybinė televizija CCTV“, - sako D. Kleponė.

Anot jos, kinų susidomėjimą Lietuva rodo ir prieš parodą smarkiai paaugęs sekėjų skaičius oficialioje Lietuvos paskyroje „WeChat“ socialiniame tinkle. Kinų itin mėgstamas socialinis tinklas „WeChat“ yra viena pagrindinių bendravimo priemonių, naudojamų tiek asmeniniame gyvenime, tiek versle. Prieš parodą Lietuvos paskyros sekėjų skaičius perkopė 2 tūkst. vartotojų.

„Lietuva yra patraukli prekybos partnerė Kinijai, nes esame Europos Sąjungos nariai, o tai reiškia, kad mūsų produktai yra aukščiausios kokybės, atitinkantys saugumo ir aplinkosaugos reikalavimus. Lietuviai gamintojai yra lankstūs ir smalsumu pasižymintiems kinų vartotojams gali pasiūlyti tokių produktų, kurių kinai nei matę, nei girdėję“, - sako „Versli Lietuva“ generalinė direktorė.

„Versli Lietuva“ organizuojamuose stenduose dalyvauja šios lietuviškos įmonės: „Decoflux“, „Omniteksas“, „Alviva“, A. Juknos studija „A+L“, ARS MAJOR, BONUM FATUM, „Aromika“, „UNO parks“, „Imlitex China“, „Klara Faustina“, „Gudobelė“, „Mantinga“, „Vilroka“, „Vilniaus alus“, „Tandemus“, „Daumantai“, „Pieno žvaigždės“, „Melt Water“.

Lapkričio 5 d. „China International Import Expo“ parodos atidarymo renginiuose dalyvauja ir Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, lydima ūkio ministro Virginijaus Sinkevičiaus.

 

VšĮ "Versli Lietuva"

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt