Įsigyti nekilnojamąjį turtą Lietuvos pirkėjams padės dirbtinis intelektas

2018 08 31

 

Lietuvoje netrukus bus pristatyta mobilioji programėlė „Tiltus“, kuri pirkėjams padės supaprastinti visą nekilnojamojo turto (NT) paieškos ir įsigijimo procesą. Pasitelkiant dirbtinį intelektą sukurta programėlė padės atsižvelgti į pirkėjo gyvenimo būdą, preliminariai įvertinti perkamo būsto likvidumą, apskaičiuoti, kiek vidutiniškai pirkėjas užtruks automobilių spūstyse ir t. t. Tikimasi, kad ši programėlė bus aktualiausia jauniems (25–35 m.) būsto pirkėjams.

„Lietuvoje būsto pirkėjai vis dar įpratę patys ieškoti informacijos apie nekilnojamąjį turtą, vis dar įprasta spausdinti skelbimus, siųsti nuorodas el. paštu ar skambinti būsto pardavėjams. Šie būdai jau yra tiesiog atgyvenę ir neefektyvūs. Todėl pamatę, kad pirkėjai, ieškantys nekilnojamojo turto, turi per mažai žinių ir patirties, sukūrėme virtualų pagalbininką – mobiliąją programėlę, kuri padės atlikti būsto pasiūlos analizę ir pasirinkti tinkamiausią variantą, o taip pat rasti patikimą vertintoją, teisininką ar kitą specialistą“, – teigė bendrovės „Tiltus“ įkūrėjas ir vadovas Martinas Eitmonas Brazauskas.

Pasak jo, ateityje pirkėjai vis mažiau skirs laiko naršyti įvairiuose skelbimų portaluose, nes objektų paiešką už juos atliks įvairios sistemos. Pati paieška taip pat bus keičiama, ji bus daug išsamesnė. Tai pasiekti bus įmanoma taikant žmonių poreikių atpažinimo ir sugretinimo (matchmaking) algoritmus.

Įmonės atstovai teigia, kad mobilioji programėlė bus aktualiausia būsto pirkėjams, kurie nemėgsta sulaukti daug telefono skambučių ir susirašinėti elektroniniais laiškais, tiems, kurie vietoj to drąsiai naudojasi mobiliosiomis technologijomis. Pirkėjui, kuris naudojasi programėle, tereikės užduoti klausimus apie jį dominantį nekilnojamąjį turtą. Šie klausimai bus iškart išsiųsti brokeriams ir privatiems pardavėjams, o gauti atsakymai realiuoju laiku pateikiami pirkėjui programėlėje.

Į „Tiltus“ bendrovę, įsikūrusią SEB Inovacijų centre, steigėjai jau yra investavę apie 30 tūkst. eurų. Pasak vadovo, pristačiusi pirmą naujovės versiją, įmonė planuoja investicijų ieškoti Lietuvos verslo angelų bendruomenėje. Iki metų pabaigos „Tiltus“ tikisi pritraukti apie 250 tūkst. eurų ir skirti juos mobiliosios technologijos plėtrai.

SEB Inovacijų centro vadovas Andrius Bolšaitis teigia, kad nekilnojamojo turto technologijos (proptech arba property technology) yra perspektyvi verslo sritis, kurioje didieji pokyčiai turėtų įvykti per artimiausius dešimt metų. Tai yra ir iššūkis, ir galimybė nekilnojamojo turto sektoriaus įmonėms, norinčioms klientui pasiūlyti paprastesnį turto įsigijimo ar nuomos procesą. Išmaniosios technologijos suteikia daugiau galios pirkėjui, o NT įmonės keičiasi stebėdamos inovacijas ir jas pritaikydamos ar įsigydamos startuolius, kurie padeda išspręsti konkrečią verslo problemą, sumažinti sąnaudas ir pagerinti vartotojo patirtį.

Šį rudenį mobilioji programėlė jau bus techniškai parengta ir pradedama pristatyti būsto pirkėjams Lietuvoje. Pasak „Tiltus“ vadovo M. E. Brazausko, programėlėje pateikta nekilnojamojo turto informacija turės atitikti griežtus kokybės ir duomenų apsaugos reikalavimus, kurie apsaugos pirkėją nuo apgavysčių rizikos, padės atsirinkti patikimą informaciją ir lengvai priimti teisingus sprendimus.

 

 

SEB

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt