Ūkio ministras Virginijus Sinkevičius: Baltijos šalių verslas galėtų žengti į Kinijos elektroninės prekybos platformas

2018 06 07


Didinti eksporto mastą į Kiniją siekiantis Baltijos šalių verslas galėtų žengti į šią rinką, naudodamasis elektroninės prekybos platformomis. Atsižvelgiant į rinkos rizikingumą pirmiausia galėtų būti sukurtas bendras Baltijos šalių prekių paviljonas vienoje iš didžiųjų Kinijos elektroninės komercijos platformų, teigia su darbo vizitu Kinijoje viešintis ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

„Kinija yra ne tik milžiniška mažmeninės prekybos, bet ir globaliu mastu didžiausia elektroninės komercijos rinka, pernai pirmą kartą pasaulio istorijoje peržengusi trilijono JAV dolerių pardavimų ribą. Prognozuojama, kad per ateinančius kelerius metus ketvirtadalį visų pardavimų Kinijoje sudarys vien tik elektroninėse parduotuvėse vykdomi užsakymai, todėl spartų eksporto augimą norintis išlaikyti
verslas ir vyriausybės privalo rimtai žiūrėti į šiuos pokyčius ir galvoti apie galimybes produkciją pristatyti elektroninėje erdvėje“, – teigia V. Sinkevičius.

Ūkio ministro teigimu, siekiant sumažinti įėjimo į elektroninės komercijos platformas sąnaudas ir riziką, pilotiniam projektui galėtų susivienyti trijų Baltijos šalių vyriausybės ir Kinijos rinka besidomintis verslas. Priklausomai nuo to, kaip greitai pavyktų pasiekti bendrą sutarimą, Baltijos šalių prekių paviljonas vienoje iš didžiausių Kinijos elektroninės prekybos platformų – JD.com, Tmall.com ar kt. – galėtų pradėti veikti dar šiais metais.

Idėja jau pristatyta Kinijoje dirbantiems ekonominius klausimus kuruojantiems Latvijos ir Estijos diplomatams ir ketinama pristatyti Ningbo mieste, Kinijoje, vykstančiame 3-iajame Kinijos bei Centrinės ir Rytų Europos (CRE) šalių 1+16 ekonomikos ministrų susitikime dalyvausiantiems šių šalių atstovams.

2017 metais, palyginti su 2016 metais, Lietuvos eksportas į Kiniją išaugo 46 procentais ir siekė 180 mln. eurų. Lietuva daugiausia eksportavo baldų ir jų dalių, medienos, lazerių ir kitų optinių aparatų, variklių ir turbinų, durpių, santechnikos įrenginių. V. Sinkevičiaus teigimu, Kinija yra viena iš 10 prioritetinių Lietuvos eksporto rinkų, todėl eksportas į šią valstybę ypač svarbus Lietuvos verslui.

 

LR Ūkio ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt