Ūkio ministras Virginijus Sinkevičius: „Turizmo ir prekybos sektoriuje su Kinija pasiektas lūžis, kitas žingsnis – investicijos“

2018 06 05

 

Pastarieji metai Lietuvos ir Kinijos ekonominio bendradarbiavimo prasme buvo lūžio metai: svariai išaugo Kinijos, kaip eksporto rinkos, reikšmė Lietuvos ekonomikai, o turistų iš Kinijos srautai augo labiausia iš visų šalių. Tačiau potencialo yra ne tik šiose, bet ir tiesioginių užsienio investicijų projektų pritraukimo srityje, kuri kol kas beveik neišnaudota, teigia su darbo vizitu šioje šalyje viešintis ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

„Pastaruosius dvejus metus galime laikyti ekonominio bendradarbiavimo su Kinija lūžio metais: turistų iš Kinijos srautai auga sparčiau nei iš bet kokios kitos valstybės, o Lietuvos įmonių prekių ir paslaugų eksportas į šią šalį kasmet didėja beveik po 50 procentų. Tačiau dvišalis ekonominis bendradarbiavimas vis dar turi daugiau potencialo augti, ypač tiesioginių užsienio investicijų srityje. Praėjusiais metais Lietuvos įmonės Kinijoje investavo 6 kartus daugiau nei Kinijos bendrovės Lietuvoje. Dėl to kitas žingsnis – į Lietuvą pritraukti Kinijos investuotojų, kurių žvilgsniai vis dažniau krypsta į mūsų regioną“, – teigia ūkio ministras V. Sinkevičius.

2017 metais, palyginti su 2016 metais, Lietuvos eksportas į Kiniją išaugo 46 procentais ir siekė 180 mln. eurų. Lietuva daugiausia eksportavo baldų ir jų dalių, medienos, lazerių ir kitų optinių aparatų, variklių ir turbinų, durpių, santechnikos įrenginių. V. Sinkevičiaus teigimu, Kinija yra viena iš 10 prioritetinių Lietuvos eksporto rinkų, todėl eksportas į šią valstybę ypač svarbus Lietuvos verslui.

Pastaraisiais metais augo ir į Lietuvą atvykstančių Kinijos turistų skaičius: 2017 metais jų pagausėjo 33,4 procento. 2017 metais po Lietuvą bent su viena nakvyne keliavo 16 tūkstančių kinų.

„Kinijos turistai kiekiu kol kas negali lygintis su populiariausiomis Lietuvos atvykstamojo turizmo rinkomis, tačiau turistai iš Kinijos itin vertingi – kartu su turistu iš Izraelio į Lietuvą atvykstantis kinas ilsėdamasis mūsų šalyje išleidžia daugiausia pinigų. Taigi jų nauda šalies turizmo verslui ir valstybės biudžetui yra itin svarbi“, – teigia ūkio ministras V. Sinkevičius.

Ūkio ministras Virginijus Sinkevičius šią savaitę dalyvaus Kinijos Liaudies Respublikoje vykstančiame 3-ajame Kinijos bei Centrinės ir Rytų Europos (CRE) šalių 1+16 ekonomikos ministrų susitikime, 3-ojoje Kinijos ir CRE šalių investicijų ir prekybos parodoje. Be to, planuojami susitikimai su didelių Kinijos bendrovių vadovais, kurių metu ministras pristatys Lietuvos investicinę aplinką ir pakvies
įgyvendinti tiesioginių užsienio investicijų projektus.

2017 metų duomenimis, Lietuvos tiesioginės investicijos Kinijoje siekė 24,31 mln. eurų. Kinijos investicijos tuo pačiu laikotarpiu Lietuvoje siekė 3,96 mln. eurų.


Lietuvos Respublikos ūkio ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt