Norvegai atranda Lietuvą kaip inovatyvią ir pažangią verslo partnerę

2018 04 25

 

„Versli Lietuva“ organizuojamuose Norvegijos ir Lietuvos dvišaliuose verslo susitikimuose dalyvauja apie 60 įmonių ir asociacijų, siekiančių užmegzti abipusiai naudingus verslo santykius. Balandžio 24-25 d. vykstančių Norvegijos-Lietuvos verslo dienų metu abiejų šalių verslininkai aptars bendradarbiavimo galimybes inovacijų, aukštųjų technologijų, logistikos ir gynybos srityse.

„Aukštą ekonominį išsivystymą turinčių valstybių akyse Lietuva įsitvirtina kaip konkurencinga verslo partnerė, galinti pasiūlyti nišinius, specializuotus produktus ir paslaugas, pritaikytas klientų poreikiams. Iki šiol Norvegija buvo svarbi užsienio prekybos partnerė mūsų tradiciniams baldų, statybų, apdirbamosios pramonės sektoriams, tačiau tokie renginiai kaip Norvegijos-Lietuvos verslo dienos demonstruoja ir norvegų lūkesčius, ir lietuvių pasirengimą partnerystę stiprinti sektoriuose, reikalaujančiuose labai aukštos kompetencijos“, – sako Daina Kleponė, „Versli Lietuva“ generalinė direktorė.

„Versli Lietuva“ nuolat organizuoja verslo vizitus Lietuvos verslininkams į Norvegiją ir norvegų verslininkams, ieškantiems naujų partnerių. Inovatyvių, miestui pritaikytų keturračių elektroninių dviračių „CityQ“ kūrėjas Mortenas Rynningas, padedamas „Versli Lietuva“ konsultantų ir garbės konsulo Norvegijoje Martino Boddo,  Lietuvoje pirmą sykį apsilankė sausio mėnesį. Verslininkas mezga glaudžius kontaktus su lietuvių bendrovėmis, kurios padėtų vystyti produktą, surinkti gaminį ir gaminti atskiras jo dalis, pavyzdžiui, aliuminį rėmą. Dviratį „CityQ“ balandžio 24-25 d. galima išvysti viešbutyje „Kempinski“, kur vyksta Norvegijos-Lietuvos verslo dienos.

„Lietuva ilgą laiką mane domino kaip potenciali verslo partnerė. Čia atvykęs sulaukiau labai profesionalios pagalbos, o aplankytos bendrovės paliko įspūdį kaip įmonės, turinčios dideles galimybes. Įsivaizduoju Lietuvą kaip vietą, kur mūsų gaminamas dviratis būtų surenkamas ir parduodamas pagrindinėms rinkoms Europoje. Kartu su lietuviškais partneriais galėtume toliau vystyti produktą ir galbūt sukurti naujo išmaniojo dviračio prototipą“, – sako jis.

Norvegų kuriamas keturratis dviratis „CityQ“ yra pritaikytas Šiaurės Europos klimatui ir gyventojų poreikiams. Nuo lietaus ir vėjo apsauganti transporto priemonė gali sutalpinti du vaikus ir papildomą bagažą. M. Rynningo teigimu, elektroninis dviratis gali sumažinti automobilio naudojimą maždaug per pusę, jei kelionės atstumas yra apie penkis kilometrus. „Norvegija pirmauja pagal naudojamų
elektroninių automobilių skaičių, elektroniniai dviračiai taip pat sparčiai populiarėja. Inovacijų kultūrą, „žaliąjį“ mobilumą norime perduoti ir kitoms šalims“, – sako M. Rynningas.

„Versli Lietuva“ duomenimis, pernai Lietuvos eksportas į Norvegiją siekė 1,1 mlrd. eurų. 2017 m. tarp prekių, eksportuotų į Norvegiją, buvo baldai (31,5 proc.), medienos gaminiai (9,1 proc.) ir plieno gaminiai (7 proc.). Paslaugų eksporto struktūroje didžiąją dalį sudarė transporto paslaugos (34,6 proc.), apdirbamosios pramonės paslaugos (19,2 proc.) ir statybos paslaugos (18,5 proc.). Norvegija yra antra pagal dydį užsienio rinka Lietuvos baldų gamintojams, apdirbamosios pramonės paslaugų ir statybos paslaugų sektoriams.

„Versli Lietuva“ analitikų vertinimu, vystyti prekybinius santykius su Norvegija yra ypač palanku tiems eksportuotojams, kurie gamina vaistus, matavimo ir optinius prietaisus, medicininius prietaisus ir kitus aukštųjų technologijų produktus.

„Versli Lietuva“ organizuojami Lietuvos-Norvegijos verslo susitikimai yra Norvegijos sosto įpėdinio kronprinco Haakono ir kronprincesės Mette-Marit oficialaus vizito dalis. Balandžio 24-25 d. Lietuvoje viešinčią Norvegijos karališkąją porą lydi 20 įmonių verslo delegacija.

Balandžio 25 d. vyks Norvegijos-Lietuvos dvišalis verslo forumas „Technologijos, įkvepiančios augti“, kurio pagrindinės temos bus inovacijos, informacinės, kibernetinio saugumo ir gynybos technologijos. Norvegijos-Lietuvos verslo dienas organizuoja Norvegijos-Lietuvos pramonės rūmai (NLCC) ir Norvegijos ambasada Lietuvoje, bendradarbiaujant su „Versli Lietuva“ ir Lietuvos pramonininkų konfederacija.


VšĮ "Versli Lietuva"

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt