Lietuvos ir Ukrainos bendradarbiavimas – naujos galimybės verslui

2017 12 08

 

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė kartu su Ukrainos Respublikos Prezidentu Petro Porošenka atidarė Lietuvos ir Ukrainos ekonomikos forumą.

Tai jau trečią kartą vykstantis tokio aukšto lygio renginys, į jį atvyko daugiau nei 100 Lietuvos ir Ukrainos verslo atstovų. Jo tikslas – dar labiau sustiprinti dvišalius verslo ir ekonomikos ryšius.

Prezidentė paragino abiejų šalių verslininkus pasinaudoti galimybėmis, kurias atveria glaudi Lietuvos ir Ukrainos draugystė bei politinis bendradarbiavimas. Įsigaliojus ES ir Ukrainos laisvosios prekybos sutarčiai prekybos apimtys didėja, auga abipusis verslo pasitikėjimas.

Nuo šių metų pradžios Lietuvos ir Ukrainos prekyba išaugo beveik 25 procentais. Per 3 šių metų ketvirčius Lietuvos eksporto į Ukrainą mastas siekė pusę milijardo eurų.

Šalies vadovė pabrėžė, kad Lietuva tvirtai remia antikorupcines reformas Ukrainoje, nuo kurių sėkmės priklauso ir Lietuvos verslo noras bei pasiryžimas investuoti šioje šalyje. Verslo aplinkos gerinimas yra bendras Europos Sąjungos, Tarptautinio valiutos fondo raginimas Ukrainai, kuris svarbus ir pačios šalies gerovei. Ukraina Pasaulio banko sudarytame „Doing Business" indekse per trejus metus pakilo 20-ia pakopų ir užima 76 vietą. Lietuva šiame sąraše yra 16-a.

Prezidentės teigimu, Lietuva ir Ukraina yra pasirengusios pasirašyti tarpvalstybinį susitarimą, kuris neleistų nesąžiningam verslui diskriminuoti trečiųjų šalių darbuotojų ir užtikrintų jų socialinę apsaugą. Tai aktualu ir Ukrainoje dirbantiems žmonėms iš Lietuvos, ir Ukrainos darbuotojams Lietuvoje.

Jau yra nemažai sėkmingo Lietuvos ir Ukrainos verslo bendradarbiavimo pavyzdžių. Į Ukrainą eksportuojami lietuviški maisto, chemijos pramonės, popieriaus gaminiai, daug galimybių bendradarbiauti atveria ir IT, elektronikos, logistikos, atsinaujinančios energetikos sektoriai. Lietuvos įmonės taip pat prisideda prie Ukrainos šilumos ūkio modernizavimo, konsultuoja Ukrainos valstybines institucijas, savivaldybių įmones.

 

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt