Lietuvos oro uostai Olandijoje pasirašė pasaulinę tvarumo deklaraciją

2016 11 04


Paskutinę spalio dieną Lietuvos oro uostų generalinis direktorius Gediminas Almantas Olandijoje surengtos ceremonijos metu pasirašė Oro uostų tvarumo deklaraciją. Ja ne tik Lietuvos, bet ir kitų didžiausių pasaulio oro uostų atstovai įsipareigojo daugiau dėmesio skirti tvariai oro uostų plėtrai bei ekologijai, be to, sutarta, kad ekonomikos augimas ir pelno siekimas neturėtų pakenkti siekiams mažinti oro taršą. „Ekonomikos augimo kontekste ir toliau svarbu daug dėmesio skirti mus supančiai aplinkai, ekologijai, kūrybingiems sprendimams, darantiems oro uostų plėtrą darnią. Visuomenės gerovė – tai ne tik didėjantys atlyginimai ar augantis keleivių skaičius, bet ir atsakomybė prieš mūsų planetą“, – sakė Lietuvos oro uostų generalinis direktorius Gediminas Almantas.

Simbolinis deklaracijos pasirašymas – pirmasis tarptautinės konferencijos „Airports Going Green 2016“ akcentas. Konferencijos metu geriausių pasaulio oro uostų vadovai dalijosi patirtimi, kaip jiems pavyko susidoroti su augančios ekonomikos ir aplinkosaugos iššūkiais. Konferencijoje dalyvavo ir Oro uostų tvarumo deklaraciją pasirašė geriausiai vertinamų pasaulio oro uostų (Čikagos, Dalaso, Romos, Amsterdamo Šipolio, Niujorko JFK, Londono Hytrou ir Londono Getviko) atstovai.


„Susitarimai atspindi oro uostų norą pasaulį daryti geresnį, o tokios deklaracijos padeda veikti ne kaip atskiriems vienetams, o sukuria pagrindą transporto grandinėms, kurios gali daug daugiau nuveikti sutardamos dėl pagrindinių tikslų“, - teigė G. Almantas. Pasaulio banko duomenimis, oro linijų paslaugomis 2015 m. pasinaudojo beveik 3,5 milijardo keleivių. Palyginti, 2000 m. keleivių buvo net du kartus mažiau – t. y. 1,7 milijardo. Specialistai prognozuoja, kad keliaujančių oru žmonių skaičius ir toliau sparčiai augs, todėl tiek oro uostai, tiek oro linijų bendrovės, tiek technologijų kompanijos („Tesla“, „Siemens“) turės ieškoti bendrų sprendinių darniai ir moderniai industrijos plėtrai.


Oro uostų tvarumas ir pati deklaracija atspindi dabartinius darnaus vystymosi tikslus, suformuluotus Jungtinių Tautų. Jais siekiama sumažinti oro bendrovių išskiriamų kenksmingų dujų kiekį. Teigiama, kad kasmet iki 2020 m. lėktuvų kenksmingų dujų emisija ir degalų suvartojimas mažės po 1,5 proc. Dar daugiau, 2050 m. visi lėktuvai išskirs dvigubai mažiau dujų nei 2005-aisiais, nors keleivių skaičius augs.

Pagrindiniai konferencijos pranešėjai – Olandijos Karališkosios šeimos atstovas princas Karlosas (Parmos hercogas) ir valstybės sekretorė Sharon Dijksma, kreipėsi į susirinkusius oro uostų atstovus ir paragino daugiau dėmesio skirti „žalumui“, atsinaujinantiems energijos šaltiniams ir kūrybingiems sprendimams, padedantiems „su mažiau padaryti daugiau“.


Lietuvos oro uostai

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt