Klaipėdos švyturiui – 220 metų

2016 09 30


 

Kokia šiandien švyturių reikšmė, kuo jie svarbūs ir ką daryti, kad šie kultūros paveldo objektai būtų prieinami visuomenei bei apie šių dienų navigacinius įrenginius kalbama Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje vykstančioje konferencijoje. Renginys, sulaukęs didžiulio susidomėjimo, dedikuotas Klaipėdos uosto švyturiui, kuriam sukanka 220 metų.


Vienas pirmųjų šiaurės rytų Baltijos jūros pakrantėje pastatytas Klaipėdos švyturys įžiebtas 1796 m. rugsėjo 1 dieną. Klaipėdos švyturys – 500 metrų nuo jūros nutolęs navigacinis ženklas. Virš jūros lygio jis iškilęs 44 metrus, o jo skleidžiamas signalas matomas už 33 km.


„Šis švyturys yra neatsiejama kultūros paveldo, Klaipėdos uosto istorijos ir jūrų laivybos istorijos dalis. Turime siekti, kad švyturiai, kaip kultūriniai objektai, būtų prieinami visuomenei ir pasitarnautų jūrinės kultūros sklaidai“, – sveikindama gausiai susirinkusius konferencijos dalyvius sakė Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.


Klaipėdos švyturys yra veikiantis ir atlieka navigacines funkcijas, kuriomis naudojasi daugelis mažųjų laivelių. Didieji laivai 21 amžiuje dažniausiai pasitelkia modernias navigacines priemones, tačiau prireikus švyturio šviesa jiems padėtų saugiai grįžti į uostą.


„Smagu, kad minėdami Klaipėdos švyturio 220-metį, aprėpiame visą navigacinę sistemą, neapsibrėžiame vien tik jūriniais švyturiais. Į švyturius galime žvelgti iš dviejų pusių: tai jūrinis navigacinis statinys bei gyvas istorijos liudytojas ir kultūros paveldas“, – kalbėjo Lietuvos saugios laivybos administracijos direktorius Robertinas Tarasevičius.


Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus teigė, jog švyturys yra tvirtybės, stiprybės simbolis.


„Daug metų jūrininkams tai buvo vienintelė kelrodė žvaigždė. Dabar uostuose yra modernios technologijos, tačiau, tarkime, buriuotojai ir dabar pabrėžia švyturio svarbą. Švyturys - tai ne tik kelią rodantis įrenginys, bet ir stiprybės simbolis, mums, uostininkams, duodantis impulsą siekti gerų rezultatų“, – sakė A. Vaitkus.


Lietuva turi keturis jūrinius švyturius Nidoje, Juodkrantėje, Šventojoje ir Klaipėdoje. Uostamiesčio švyturys yra seniausias Lietuvoje, saugios laivybos požiūriu laikomas pagrindiniu šalies švyturiu.


Konferenciją švyturių tematika surengė Lietuvos jūrų muziejus, Lietuvos saugios laivybos administracija ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, nuolat aktyviai prisidedanti prie jūrinės kultūros sklaidos.




VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt