Vyriausybė užkirto kelią benzino kainų mažinimui

2012 05 30


Vakar Vyriausybė pateikė neigiamą išvadą dėl Akcizų įstatymo 35 straipsnio pakeitimo įstatymo projekto, kuriuo Seimo valdyba siekė sumažinti akcizus benzinui.

„Kadangi turėjome patyrimą su dyzelio akcizo mažinimu, tam, kad nebūtų didelio poveikio biudžetui, o aš dar kartą norėčiau priminti, kad pusė akcizų už kurą atitenka ne šiaip biudžetui ar kažkokioms bendroms reikmėms, o konkrečiai kelių infrastruktūrai, benzino realizacija turėtų išaugti 20 proc, o tai yra visiškai utopinė prielaida“, – neigiamos išvados pateikimą argumentavo Finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

„Vyriausybės išvada neigiama yra ne konkrečiai dėl tabako akcizo ar socialinės reklamos, o dėl to, kad biudžetas tarsi a priori bandomas išdalinti labai kilniems tikslams, bet tuomet kyla klausimas, kokia prasmė apskritai rengti biudžetą? /…/„Galime prisigalvoti tabako įstatymų, kino, kelių, muzikos ir ten prirašyti, kad kažkoks procentas kažkokio mokesčio yra skiriamas toms reikmėms, tačiau klausimas, kaip tai suderinti su normaliu biudžeto procesu?“, – savo nuomonę dėstė finansų ministrė.

„Toks išankstinis lėšų paskyrimas kažkam yra nesuderinamas su įprastiniu biudžeto rengimo procesu“, – tvirtino ji.

Vyriausybės išvadoje Seimui nurodoma, kad sumažinus akcizų tarifą bešviniam benzinui nuo 1500 Lt iki 1240 Lt už 1000 litrų produkto (minimalaus pagal Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus tarifo), Lietuvos biudžeto netekimai per metus sudarytų apie 100 mln. Lt.

Šį įstatymo projektą pateikę Seimo nariai Valentinas Mazuronis ir Dailis Alfonsas Barakauskas mano, kad sumažinus bešvieniam benzinui taikomą tarifą, benzino kaina vidutiniškai nukristų apie 30 centų už litrą.

Šaltinis CargoNews - informacinis-analitinis transporto portalas
 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt