Išankstinio deklaravimo įvedimas Muitų sąjungoje

2012 05 18


Muitų sąjungos 2011 m. gruodžio 20 d. sprendimu Nr. 8992 nuo 2012 m. birželio 17 d. visoje Muitų sąjungos teritorijoje (Baltarusijos Respublikoje, Rusijos Federacijoje ir Kazachstano Respublikoje) įvedamas privalomas išankstinis informavimas apie įvežamas prekes. Išankstinė informacija privalo būti pateikta į įvažiavimo muitinės, esančios Muitų sąjungos šalies teritorijoje, informacinę sistemą ne vėliau kaip prieš 2 valandas iki transporto priemonės atvykimo.

Pateikta išankstinė informacija pasienio kontrolės postuose bus vertinama kaip tranzitinės deklaracijos elektroninė kopija. Per 2 val. nuo išankstinės deklaracijos pateikimo registravimo, muitinės pareigūnai privalės įvertinti rizikas ir krovinio dokumentų atitikimą pateiktiems išankstinėje deklaracijoje duomenims ir priimti sprendimą apie prekių išleidimą.


Jeigu vežėjas atvyks į muitinės postą nepateikęs išankstinės deklaracijos, jis privalės elektroniniu būdu pateikti visą informaciją apie prekes ir transporto priemones į muitinės elektroninę sistemą per artimiausias 2 valandas. Šiuo atveju pateikta informacija nebus laikoma kaip išankstinė ir nustatytas 2 valandų įvertinimo reglamentas dėl prekių išleidimo nebus taikomas.


Šiuo metu išankstinė informacija į Muitų sąjungos muitinių informacinę sistemą apie įvežamas prekes gali būti pateikta keliais būdais:

- per nacionalines muitinių programas.

Prie Rusijos Federacijos muitinės tarnybos informacinės sistemos Lietuvos vežėjai nemokamai gali prisijungę šiuo adresu.


Baltarusijos Respublikos muitinei išankstinė informacija pateikiama naudojantis muitinės atstovo “BELTAMOŽSERVIS” paslaugomis arba patiems vežėjams prisijungiant prie Baltarusijos muitinės informacinės programos. Abi paslaugos yra mokamos.


Kazachstano muitinei duomenys pateikiami tik per nacionalinę muitinės programą.


- per IRU TIR-EPD modulį. Šiuo moduliu galima naudotis gabenant prekes į Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos teritoriją


Naudojimasis šiuo moduliu yra demonstruojamas šioje svetainėje, kur galite rasti nuotolinio mokymosi programą, skirtą TIR knygelių turėtojams ir naudojimosi vadovą 5 kalbomis.


CargoNews - informacinis-analitinis transporto portalas
 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt