Degalų kainų ir akcizų kaitos dinamika

2012 04 30


Atsižvelgdama į degalų ir jiems taikomų akcizų temų aktualumą, Finansų ministerija pateikia atnaujintą degalų kainų ir mokesčių Lietuvoje, ES šalyse bei Rusijoje ir Baltarusijoje stebėseną.

Kainos be mokesčių š.m. balandžio pradžioje yra didesnės, nei 2009 m. pradžioje buvusi kaina be mokesčių kartu su akcizu. Benzino kaina be mokesčių nuo 2009 m. išaugo 1,45 Lt už litrą, dyzelino - 1,23 Lt už litrą. Mokesčių daliai išliekant praktiškai pastoviai, panašiai augo ir mažmeninė kaina. Akivaizdu, kad pastarasis kainų šuolis yra veikiamas ne mokesčių , bet kitų faktorių: pasaulinių naftos kainų ir geopolitinių veiksnių. Jei kiti faktoriai ir toliau didintų kainas, benzino akcizo sumažinimo iki nustatyto minimalaus tarifo efektas benzino kainoms būtų trumpalaikis ir neženklus, tačiau biudžeto pajamas sumažintų apie 100 mln. litų.


Mažmeninės degalų kainos Lietuvoje yra vienos mažiausių ES ir savo dydžiu neišsiskiria regione – Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje degalų kainos yra panašios.


Tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad mokesčiai – pati paprasčiausia priemonė reguliuoti kainas. Tačiau taip nėra, kadangi egzistuoja  atvirkštinis ryšys tarp mokesčių dydžio ir gamintojų bei prekybininkų nustatytos kainos be mokesčių. Lietuvos atveju tai ypač ryšku – šiuo metu mūsų šalis taiko mažiausią Europos Sąjungoje akcizo tarifą dyzelinui, tačiau pagal dyzelino kainą be mokesčių yra tarp 9 valstybių, kuriose dyzelino kaina be mokesčių yra didžiausia. Tokia pati situacija Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje , Prancūzijoje, Suomijoje, Airijoje, Olandijoje, Danijoje ir kai kuriose kitose ES šalyse. Nors akcizo tarifas SND (automobilių dujoms) Lietuvoje vienas didžiausių, kaina be mokesčių yra viena mažiausių tarp ES šalių.


Visose Europos Sąjungose šalyse mokesčiai benzino kainoje viršija 40 proc.


Augant degalų kainoms dėl kitų nei mokestiniai veiksnių – mokesčių dalis degalų kainoje mažėja ir šiuo metu pasiekė 2008 m. pradžioje buvusį lygį.


Atkreipiame dėmesį, kad Lietuvoje degalų kainos be mokesčių yra didesnės nei mažmeninės kainos Rusijoje ir Baltarusijoje.


Šiuo metu Seime registruotas siūlymas nuo 2012 m. birželio 1 d. sumažinti akcizų tarifą benzinui iki ES leistino minimumo. Teigiama, kad tokiu atveju benzino kaina degalinėse galėtų sumažėti vidutiniškai 30 centų vienam litrui (įskaitant akcizo mažinimo poveikį PVM), tačiau yra didelė tikimybė, kad benzinas degalinėse tiek neatpigs. Nuo 2009 m. rugpjūčio 1 d. sumažinus akcizų tarifą dyzelinui, litras dyzelino degalinėse turėjo atpigti apie 22 centais už litrą, tačiau rugpjūčio dyzelino kainas palyginus su liepos kainomis, litras dyzelino vidutiniškai atpigo tik apie 8 centus už litrą.


Pažymėtina, kad degalų kainos priklauso ne tik nuo akcizų ir kitų mokesčių, bet pirmiausia, nuo naftos ir jos produktų kainos pasaulinėje rinkoje, degalų paklausos bei konkurencijos rinkoje, kuri lemia perdirbėjų ir pardavėjų antkainius.


Šaltinis CargoNews - informacinis-analitinis transporto portalas
 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt