Rusijoje vėl didinamos baudos už kelių eismo taisyklių pažeidimus, planuojama jų prevencija

2012 04 27


Rusijoje ir toliau griežtėja baudos už kelių eismo taisyklių pažeidimus. Jau ne kartą šiai metais buvo pranešama apie griežtėjančius reikalavimus ir didėjančias baudas ir nepanašu, kad rusai būtų linkę sustoti. Šį kartą baudos didinamos už nusižengimus, kurie anksčiau būdavo baudžiami minimaliomis baudomis.

Siūloma, kad minimali piniginė nuobauda už kelių eismo taisyklių pažeidimus būtų ne 100 rublių (8,9 Lt), o 500 (44.5 Lt.) . 100 rublių baudos buvo numatytos už posūkių nerodymą, bereikalingą garsinio signalo naudojimą, važiavimą atbuline eiga autostradose.


Jau rašėme apie tai, kad vairuotojai galės sumokėti tik pusę baudos, jei tai padarys per 10 dienų nuo jos paskyrimo ir neginčys nusižengimo. Taip pasielgta, norint surinkti daugiau lėšų į biudžetą. Pagal statistiką, praėjusiais metais Rusijoje buvo išrašyta 50 mln. kelių eismo taisyklių pažeidimo protokolų. 10 mln. iš jų liko neapmokėti, o nusižengę vairuotojai liko skolingi valstybei beveik 4 mlrd. rublių (368 mln. Lt.).


Jei vairuotojas vis tik nuspręstų skųsti policijos inspektorių sprendimą, tuomet jam tai reikia padaryti per 10 dienų nuo baudos išrašymo. Po to įsigalioja administracinės teisės pažeidimų reguliavimo tvarka, kuri gali baigtis ir areštu, už laiku nesumokėtą baudą. Areštas gali būti netaikomas tik pirmą kartą nespėjusiems laiku apmokėti baudų.


Prevencija. 100 mlrd. (8,9 mlrd. Lt) rublių eismo saugumui


Jau dabar garsiai kalbama apie galimybę įteisinti baudų skyrimą už pažeidimus, kuriuos užfiksuoja video kameros. Kameras filmuojančių pagrindines sankryžas ir kitas kelių vietas siūloma įrengti visoje Rusijoje. Tam iki 2020 m. planuojama skirti 100 mlrd. rublių.


Dauguma transporto specialistų teigia, kad Rusijoje per metus padaroma apie 6 mlrd. kelių eismo taisyklių pažeidimų. Policija surašo tik 50 mln. protokolų. Policija be kamerų pagalbos yra nepajėgi sugaudyti bent didesnės dalies pažeidėjų, dėl to Rusijos keliuose ir toliau įvyksta daugybę avarijų kurios kyla dėl žmogiškojo faktoriaus.


2005 m. buvo pradėta programa, kuria siekta padidinti eismo saugumą. Jai skyrė 52  mlrd. rublių (4,62 mlrd. Lt.)ir tikėjosi, kad per metus keliuose žus ne daugiau 23 tūkst. žmonių. 2005 m. šis rezultatas buvo 34 tūkst. 2011 m. Rusijos keliuose žuvo 27,9 tūkst., tačiau šiais metais šis skaičius kol kas didėja.


Rusijoje keliuose žūsta vidutiniškai 10 kartų daugiau žmonių nei Japonijoje, penkis kartus daugiau nei JAV ir tris kart daugiau nei ES.


Šaltinis CargoNews - informacinis-analitinis transporto portalas
 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt